Ads Top

Het paradijs van Ruud Koornstra

Stel je voor: het is 2030 en we leven inmiddels in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding: nergens is meer een tekort aan. Een droom?  

Niet volgens Ruud Koornstra. Volgens hem hebben we dit paradijs op aarde binnen handbereik. De Nationale Energiecommissaris probeert al jarenlang Nederland koploper te maken in de energietransitie. Energie wordt bijna gratis, en uit een overvloed aan energie volgt al het andere, zo zegt hij. Wat houdt ons dan nog tegen?

Koornstra interviewde de afgelopen maanden meer dan veertig wetenschappers, ondernemers en bestuurders uit de sector. Hij probeert Nederland te overtuigen dat het écht kan: een paradijs op aarde maken.
 
Want ons koude kikkerlandje heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie en misschien nog wel het belangrijkste: ondernemingszin. Door onze ligging en cultuur zijn Nederlanders van oudsher de vernieuwers van de wereld. We bouwden de eerste luchthaven ter wereld. Er bleek gas te liggen in Groningen? Binnen twaalf jaar lag er een volledige infrastructuur.
 
En ook in de energietransitie zijn er vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam gewoon uit Lochem. De tuinders in het Westland kunnen met hun restwarmte Den Haag verwarmen. En in Nieuwegein bouwt een ondernemer aan een pomp die niet stuk gaat, en waarmee de industrie tot zo’n veertig procent energie kan besparen. Waarom schiet het dan toch niet snel genoeg op?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.