Ads Top

Stijging ODE-tarieven 2020: gemiddeld kosteneffect voor heel de glastuinbouwsector beperkt

Op inkoop van elektriciteit wordt in Nederland Opslag Duurzame Energie (ODE) geheven. De ODE-tarieven zijn in 2020 verhoogd.

In de glastuinbouw zijn de kosteneffecten op sectorniveau beperkt van omvang. Door de grote verschillen tussen de afzonderlijke vestigingen geeft dit echter een onvolledig inzicht in de effecten per vestiging. Vestigingen met belichting kopen veel elektriciteit in en worden geconfronteerd met de hoogste kostenstijging en het grootste effect op het bedrijfsresultaat. Naast kosteneffecten hebben de hogere ODE-kosten een remmend effect op de gewenste reductie van de CO2-emissie, schrijft WageningenUR.

Door de hogere ODE-kosten op inkoop van elektriciteit nemen de totale kosten van de glastuinbouwbedrijven toe met gemiddeld 0,6 procent. De netto-energiekosten stijgen met gemiddeld 4 procent. Het gemiddelde netto bedrijfsresultaat daalt met 6 procent. Bij de bedrijven met belichting zijn de effecten op de kosten en de economische bedrijfsresultaten beduidend groter. Bij deze groep daalt het bedrijfsresultaat met circa 11 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.