Ads Top

Energyra en TNO lanceren uniek Europees zonnepaneel

Het zonnepaneel IconIQ, volledig gebaseerd op technologie van TNO en het Duitse onderzoeksinstituut International Solar Energy Research Centre (ISC Konstanz), is een dezer dagen onthuld. De Zaanse modulebouwer Energyra heeft een prototype van dit innovatieve paneel aangeboden aan Gaëtan Masson, voorzitter van de European Solar Manufacturing Council (ESMC).

Dit is de eerste stap van het onlangs opgerichte innovatieconsortium IconIQ-GreenFab naar het opzetten van high-performance productie van zonnepanelen in Europa. In het consortium spelen de drie organisaties een leidende rol. Ook ESMC, de internationale brancheorganisatie voor zonne-energie die de Europese solarfabrikanten, toeleveranciers, machinebouwers en betrokken kennisinstellingen vertegenwoordigt, heeft zich als doel gesteld de PV industrie in de EU op de kaart te zetten.

Aan de basis van het nieuwe paneel ligt de eerder door ECN, nu onderdeel van TNO, ontwikkelde backcontacttechnologie. Deze maakt het mogelijk zonnecellen te verwerken in panelen met een hoog rendement, een betere esthetiek en een grotere vormvrijheid.

Zichtbaar voordeel is dat de panelen mooier ingepast kunnen worden in de gebouwde omgeving. De cellen die in het IconIQ paneel zitten en voor het hoge rendement zorgen, zijn gebaseerd op de nieuwste beschikbare technologie op dit vlak: de Zebra IBC (Interdigated Back Contact) zonnecel. Deze celtechnologie is ontwikkeld door de derde partner in het consortium, ISC Konstanz uit Duitsland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.