Ads Top

7 procent minder elektriciteit verbruikt

De hoeveelheid geproduceerde hernieuwbare elektriciteit is nu hoger dan de elektriciteit uit kolen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het verbruik van elektriciteit is in het tweede kwartaal van dit jaar 1,8 miljard kWh lager dan in het tweede kwartaal van 2019. De productie was 0,2 miljard kWh lager, het invoersaldo 1,6 miljard kWh lager.

Het verbruik in het eerste kwartaal van 2020 was nog vergelijkbaar met het verbruik in het eerste kwartaal van 2019, het verbruik in het tweede kwartaal was 7 procent lager dan in het tweede kwartaal een jaar eerder. Deze daling valt samen met de verminderde economische activiteit als gevolg van de lockdown. Cijfers over het verbruik per sector zijn nog niet beschikbaar.

Het invoersaldo daalde met 1,6 miljard kWh. Met name het invoersaldo met Duitsland is sterk veranderd. In het tweede kwartaal daalde de invoer van elektriciteit uit Duitsland met 2,0 miljard kWh, de uitvoer naar Duitsland steeg met 1,9 miljard kWh. De Duitse kolencentrales produceren aanzienlijk minder elektriciteit (16 miljard kWh minder). De Nederlandse elektriciteit producerende installaties, die vooral met aardgas gestookt worden, produceren nu meer om de daling van de elektriciteitsproductie in Duitsland te compenseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.