Ads Top

Noord-Brabant en Limburg krijgen innovatiefste laadnetwerk

Noord-Brabant en Limburg gunnen de aanbesteding voor een nieuw laadnetwerk in hun provincies aan Vattenfall. Daarmee worden in de komende vier jaar niet alleen tot 8.000 extra laadpunten gerealiseerd.

Uitbreiding van het netwerk voor elektrisch laden is nodig, omdat de groei van elektrische auto’s versterkt doorzet. Noord-Brabant en Limburg telden begin 2020 respectievelijk 19.600 en 2.500 volledig elektrische personenauto’s. Adviesbureau APPM becijferde in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur dat dit in 2025 zal groeien naar 86.000 en 21.000 om vijf jaar later te groeien naar 309.000 en 130.000.

Dit zogeheten proactief strategisch uitrollen van laadpunten gebeurt aan de hand van het SparkCity-model dat samen met TU Eindhoven en HvA is ontwikkeld om de laadbehoefte per gebied binnen een straal van 250 meter te bepalen. Zo wordt, in overleg met de 65 gemeenten in deze aanbesteding, hun inwoners en Enexis Netbeheer, een plan gemaakt voor het efficiënt en proactief uitrollen van het laadnetwerk, op basis van de verwachte behoefte aan palen.

In de nieuwe aanbesteding is er veel ruimte voor innovaties op de laadpalen, bijvoorbeeld via slim laden met Flexpower, een bewezen methode die Vattenfall in Amsterdam al toepast om te kunnen inspelen op extra zon- of windstroom bij mooi weer. Ook realiseert Vattenfall de mogelijkheid voor vrije keuze van energieleverancier aan de laadpaal – een nieuw concept dat ontwikkeld is door Enexis Netbeheer en dochteronderneming Enpuls.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.