Ads Top

Start bouw Windpark Fryslân in het IJsselmeer

Vandaag is de bouw van Windpark Fryslân op het water gestart met het heien van de eerste van de 89 funderingspalen in de bodem van het IJsselmeer. Dit is een belangrijke mijlpaal voor dit bijzondere project dat in 2021 voor ongeveer 500.000 huishoudens groene stroom kan opleveren.

Vanwege de ondieptes in het IJsselmeer en de breedte van de sluizen kan er niet gewerkt worden met standaard offshore wind materieel. Hiervoor bouwde Van Oord een uniek werkplatform, dat zo groot is als een half voetbalveld, de zogenaamde ‘Sarens Soccer Pitch’. Bovenop dit werkplatform staat een grote kraan waarmee de funderingen worden geïnstalleerd. Het werkplatform zal ook gebruikt worden voor de installatie van de windturbines.

Aannemersconsortium Zuiderzeewind werkt de komende maanden 7 dagen in de week, 24 uren per dag aan het plaatsen van de funderingen. Per dag gaan, afhankelijk van het weer, ongeveer twee funderingspalen de bodem van het IJsselmeer in. Het heien van een funderingspaal duurt tussen de 30 en de 90 minuten.

Windpark Fryslân wordt gebouwd door aannemersconsortium Zuiderzeewind, dat bestaat uit Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord Offshore Wind. Het windpark omvat 89 windturbines van 4,3 MW. Met een vermogen van 382,7 MW kan Windpark Fryslân groene stroom leveren voor ongeveer 500.000 huishoudens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.