Ads Top

Eerste collectieve zonnestroomproject voor huurders

De huurders van woningcomplex Langendijkdreef in Leiderdorp hadden onlangs de primeur: op ‘hun’ dak is ’s lands eerste collectieve zonnestroominstallatie voor huurders in werking gesteld.

Het is voor het eerst dat huurders met een gezamenlijk dak rechtstreeks kunnen profiteren van de opbrengst van zonnestroom. Het project is mogelijk gemaakt door duurzame energieleverancier

Greenchoice en Delen Duurzame Energie in samenwerking met woningcorporatie Rijnhart Wonen en met de ondersteuning van Provincie Zuid-Holland.

Het is voor huurders in Nederland lastig om zelf zonne-energie op te wekken. Zij lopen tegen praktische bezwaren en regels op. Zo zijn ze zelf geen eigenaar van het dak waaronder ze wonen en kunnen dus niet zomaar zonnepanelen plaatsen. Woningcorporaties passen wel zonnestroom toe, maar vanwege de woningwet is dat alleen stroom voor bijvoorbeeld de liften en verlichting in gezamenlijke delen van het gebouw.

Om woningcorporaties en huurders te helpen, sloegen Greenchoice en sociale onderneming Delen Duurzame Energie (DDE) de handen ineen. Het idee: voor elke woningcorporatie die geschikte daken aanbiedt voor het opwekken van zonnestroom, richt DDE een lokale energiecoöperatie op en financiert de opwekinstallatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. In zo’n project krijgen lokale bewoners, in dit geval de huurders van de betreffende woningcorporatie, de mogelijkheid gezamenlijk een bijdrage te leveren in de opwek van duurzame energie. In ruil hiervoor zijn ze tot maximaal 10.000 kWh vrijgesteld van energiebelasting. Na aftrek van kosten voor bijvoorbeeld rente en aflossing levert dit deelnemers bij gemiddeld verbruik een fikse maandelijkse besparing op.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.