Ads Top

Van mijngas tot groene stroom: Luminus, energiepartner van Gazonor Benelux

Dankzij zijn expertise op het vlak van energie-efficiëntie staat Luminus in voor het onderhoud van de twee warmtekrachtkoppelingseenheden op de site van Gazonor in Anderlues om zo de continue beschikbaarheid ervan te verzekeren. Luminus koopt daarnaast ook de groene stroom van deze installaties terug van Gazonor Benelux. Een partnership gebaseerd op innovatie en energieperformantie.

Gazonor Benelux produceert elektriciteit op basis van mijngas uit de voormalige mijnbekkens. Gedreven door dezelfde dynamiek en innovatiegeest besloten Gazonor en Luminus samen te werken om mogelijke synergiën te identificeren. Verschillende ideeën zagen het daglicht en worden momenteel verder uitgewerkt. Twee ervan zijn al geconcretiseerd.

In april 2019 heeft Gazonor Benelux, een filiaal van de groep La Française de l'Énergie, in Anderlues de eerste site voor de productie van groene elektriciteit uit mijngas in België ingehuldigd. Naast de valorisatie van een lokale energiebron vermindert de ontginning van mijngas de koolstofvoetafdruk van de steenkoolbekkens en voorkomt men dat methaan, een broeikasgas met een impact die 25 keer groter is dan CO2, naar de oppervlakte stijgt. De omzetting van mijngas in groene stroom en warmte wordt mogelijk gemaakt door twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties met elk een vermogen van 1,5 MW.

Warmtekrachtkoppeling is een technologie waarbij tegelijkertijd warmte en elektriciteit worden opgewekt, en dit met een erg grote energie-efficiëntie. Deze techniek zorgt voor een permanente beschikbaarheid van groene stroom en maakt het gebruik van lokale bronnen mogelijk, zoals het geval is in Anderlues.

Luminus heeft een contract afgesloten met Gazonor Benelux voor de terugkoop van de elektriciteit die afkomstig is van deze twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties met een totaal vermogen van 3 MW. "Genoeg om de elektriciteitsbehoeften van een stad met 14.000 inwoners te dekken en de Waalse burgers te voorzien van lokaal geproduceerde energie", aldus Julien Moulin, Voorzitter van Gazonor Benelux, tijdens de inhuldiging van de site.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.