Ads Top

Groot potentieel geschikte bedrijfsdaken nog geen zonnepanelen

Nederland telt circa 37.000 panden die geschikt zouden kunnen zijn voor het opwekken van zonne-energie. Momenteel is 93,5 procent daarvan nog onbenut, blijkt uit de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’ van adviesbureau Over Morgen. ‘Een gemiste kans, want als de helft van deze daken wordt bedekt met zonnepanelen, dan kunnen alle huishoudens in Nederland worden voorzien van duurzame elektriciteit’, zegt Frans Latjes, adviseur zonne-energie.

De potentie van zonne-energie bedrijfsdaken in Nederland is groot. In ons land bevinden zich ruim 37.000 panden met een dakoppervlak groter dan 1.000 m2. Het gezamenlijk oppervlak van deze daken is bijna 140.000 ha. Uit de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’ van adviesbureau Over Morgen blijkt dat gemiddeld 6,5 procent van het potentiele oppervlak van deze bedrijfsdaken nu is voorzien van zonnepanelen. Dat betekent dat nog 93,5 procent van het potentiele dakoppervlak beschikbaar zou kunnen zijn.

Een groot deel de bedrijfsdaken kan niet worden benut omdat bijvoorbeeld de draagkracht onvoldoende is of omdat de afstand tussen het pand en het elektriciteitsnet te groot is. Om in kaart te brengen in hoeverre het potentiële dakoppervlak nu is benut en waar kansen liggen voor een duurzame leefwereld, heeft Over Morgen de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’ uitgevoerd op basis van openbaar beschikbare data, waaronder recente SDE-lijsten van RVO. In deze benchmark is per gemeente gekeken naar het percentage van het beschikbare dakoppervlak dat is op dit moment is benut voor de opwek van zonne-energie.

Uit de benchmark van Over Morgen blijkt dat twee Waddeneilanden – Schiermonnikoog en Vlieland – het hoogste percentage van het beschikbare dakoppervlak hebben benut (respectievelijk 64% en 34%). Daarna completeren de gemeenten Hollands Kroon (27%), Dronten (25%) en Pijnacker Nootdorp (23%) de top vijf. Weten hoe elke Nederlandse gemeente afzonderlijk scoort in de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’? Ga dan naar https://benchmarkzon.overmorgen.nl/Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.