Ads Top

Stedin zoekt ondernemers in de Zuidplaspolder voor 'flexibel' energiegebruik

De afgelopen jaren is de elektriciteitsvraag in de Zuidplaspolder fors gestegen. Hierdoor raakt het stroomnet van netbeheerder Stedin langzaamaan vol. Om in de toekomst nieuwe bedrijven en nieuwbouwwijken in het gebied van stroom te voorzien, bouwen we de capaciteit van het net uit. In 2023-2025 komt er een nieuw transformatorstation in de Zuidplaspolder. Om te zorgen dat in de tussentijd niet de maximale capaciteit van het net wordt bereikt, zoekt Stedin partijen die lokale bedrijven, tegen betaling, flexibel om laten gaan met hun energiegebruik.

Stedin start een zogenoemde ‘flexibliteitsmarkt’ in de Zuidplaspolder. Het idee van zo’n markt is dat de piekbelasting op het elektriciteitsnet over de dag wordt uitgesmeerd. Een ondernemer met een groot distributiecentrum die meedoet aan de flexibiliteitsmarkt gaat anders om met z’n stroomverbruik. Hij zet dan niet de vriescellen van z’n distributiecentrum aan om 6 uur ’s avonds als iedereen thuis komt om van werk (piek), maar juist op het moment dat het minder druk is op het net. Dit voorkomt overbelasting van het net, terwijl er toch in de Zuidplaspolder verder gebouwd kan worden.

In augustus is een aanbesteding gestart voor een flexibilteitsmarkt in de Zuidplaspolder, binnen het netgebied van Stedin. We zijn op zoek naar een ‘aggregator’. Dit is een bedrijf dat het energieverbruik bij bedrijven kan sturen, waardoor flexibiliteit ontstaat. We zoeken totaal een flexibiliteit van vijf megawatt. In vergelijking: dit is ongeveer de benodigde capaciteit om 5000 huishoudens van stroom te voorzien. Mogelijk breiden we de flexibiliteitsmarkt in de toekomst met meer vermogen uit. Meedoen aan de flexibiliteitsmarkt heeft financiële voordelen. Deelnemende partijen kunnen rekenen op vaste maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding plus een vergoeding voor de geleverde flexibiliteit per uur. Meer informatie over de lopende aanbesteding staan op Tenderned.

De Zuidplaspolder is een overwegend groen en agrarisch gebied gelegen tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. Het gebied heeft twee regionale netbeheerders: Stedin (Waddinxveen, Nieuwerkerk a/d IJssel) en Liander (Zevenhuizen, Moerkapelle, Boskoop). Samen met landelijk stroomnetbeheerder TenneT ontwikkelen Liander en Stedin een vier hectare groot transformatorstation dat in 2023-2025 in het gebied komt te staan. Liander is al eerder gestart met een flexibiliteitsmarkt in zijn deel van de Zuidplaspolder.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.