Ads Top

‘Greenwashing’ van stroom

Een aantal energiemaatschappijen pretenderen honderd procent groene stroom te leveren. Hoe kan dit als er in 2017 maar 14,9 procent groene stroom in Nederland geproduceerd wordt?

Groene stroom is uit windenergie, zonne-energie, biomassa of waterkracht opgewekte elektriciteit. Dit draagt bij aan de duurzame transitie. 69 procent van de Nederlandse consumenten heeft een groene stroom contract bij een energieleverancier.

Dewi Zloch van Greenpeace bij VARA Kassa: “Bedrijven die onderaan de lijst staan zijn aan de achterkant heel erg grijs, maar roepen aan de voorkant roepen dat ze groen zijn. Zij zijn aan het ‘greenwashen’.” Als consument denk je zo dat je een duurzaam product koopt dat bijdraagt aan de klimaatcrisis, maar in de werkelijkheid verandert er niet zoveel. “Deze energiemaatschappijen investeren zelf te weinig in duurzame energie en dit draagt niet of onvoldoende bij aan de duurzame energie-transitie,” aldus Zloch.

Volgens de branchevereniging van de Nederlandse energiemaatschappijen Energie-Nederland doen Nederlandse energiemaatschappijen juist wel heel veel om te investeren in een duurzame stroom: “Mede door overheidsstimulering van de duurzame opwek van elektriciteit (de SDE+-regeling) is er een enorme inhaalslag gaande. Energiebedrijven, verenigd in Energie-Nederland, blijven de komende jaren grootschalig investeren in duurzaam opgewekte elektriciteit, waardoor we van 16% nu groeien naar 75% duurzaam opgewekte elektriciteit in 2050. Aan deze enorme opgave hebben de energiebedrijven zich gecommitteerd in het Klimaatakkoord. Alom wordt erkend dat de energiesector hiermee lef toont en verantwoordelijkheid neemt.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.