Ads Top

Huiseigenaren Heindijk krijgen aanbod voor overstap van aardgas naar stadsverwarming

De gemeente Rotterdam is in vijf wijken gestart met de gebiedsaanpakken om wijken van het aardgas af te halen. In Heindijk krijgen huiseigenaren een aanbod om over te stappen van aardgas naar stadsverwarming. Heindijk is aangewezen als een van de vijf gebiedsaanpakken in de gemeente Rotterdam. Ook de woningcorporaties gaan aan de slag met het aardgasvrij maken van de wijk.

,,Dit is een eerste aanbod aan huiseigenaren om woningen aardgasvrij te maken. Samen kunnen we dat beter en goedkoper doen. We vinden het belangrijk dat huiseigenaren in Heindijk meedoen aan deze pilot en betalen daarom het merendeel van de kosten. De lessen die we leren gebruiken we om in andere wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Wonen, Bouwen, Energietransitie Gebouwde Omgeving). In Heindijk is stadsverwarming het goedkoopste alternatief voor aardgas. In de wijk moet de riolering worden vervangen. Als er toch al gegraven wordt is het een goed moment om dit te combineren met de aanleg van stadsverwarming.

De gemeente wil een subsidie geven die het grootste deel van de kosten dekt. Voor het overstappen betaalt een woningeigenaar een bijdrage van 1.500 euro, ongeacht de hoogte van de daadwerkelijke kosten. Ook komt er een subsidie als een woningeigenaar elektrisch gaat koken en is er een mogelijkheid voor een renteloze lening. Dit heeft het College vastgesteld.

De overheid wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken om huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Dit is beter voor het milieu. De gemeente Rotterdam pakt de overstap van gas naar een andere manier van verwarmen op de volgende manier aan: wijk per wijk en verspreid over de tijd. In vijf wijken is gestart met de voorbereidingen. Ieder gebied is maatwerk waardoor de aanpak kan verschillen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.