Ads Top

'Sluiting gebieden door netbeheerders prematuur'

Netbeheerders Liander en Enexis hebben beide aangekondigd 'nee' te gaan verkopen aan ontwikkelaars van duurzame energie in zogeheten congestiegebieden. Deze drastische stap zal vergaande gevolgen hebben voor initiatiefnemers van duurzame energieprojecten, remt de groei van duurzame energie en zet een betrouwbaar en voorspelbaar investeringsklimaat op het spel. Energie-Nederland, NWEA en Holland Solar vragen inzicht in de onderbouwing van deze besluiten van de netbeheerder en om onafhankelijke toetsing.

Al enige tijd is duidelijk dat in een aantal gebieden in Nederland de transportcapaciteit te krap kan zijn voor het aansluiten van nieuwe duurzame energieprojecten, omdat netbeheerders niet tijdig genoeg op deze ontwikkeling hebben ingespeeld. Onlangs heeft de minister daarom besloten dat bij de aanvraag van SDE-subsidie een zogenoemde positieve transportindicatie van de netbeheerder nodig is. Dit om te voorkomen dat er subsidie wordt gegeven aan projecten die toch geen doorgang zullen vinden. Met het ministerie en de netbeheerders hebben Energie-Nederland, NWEA en Holland Solar deze zomer gewerkt aan een zorgvuldige procedure voor het afgeven van deze ‘transportindicaties’. Transparantie over de onderbouwing van de besluitvorming was daarbij een belangrijk element. Naar de mening van Energie-Nederland, NWEA en Holland Solar is hier nu geen sprake van. Zo is nu niet duidelijk of rekening is gehouden met de mogelijkheden van projectontwikkelaars om reservenetcapaciteit in te zetten, of om piekbelasting te verminderen door opslag en vraagsturing.

De plotselinge sluiting van gebieden door Liander en Enexis is ingrijpend en maakt dat veel duurzame projectontwikkelaars – van veelal ook kleinschalige zon- en dakprojecten – met lege handen staan. Die beslissing vraagt om een goede onderbouwing met gedegen onderzoek, dat toetsbaar is voor marktpartijen en voor toezichthouder ACM. Op dit moment ontbreekt die transparantie en is slechts summiere informatie beschikbaar. Energie-Nederland, NWEA en Holland Solar vinden het daarom van belang dat alle informatie zo snel mogelijk openbaar wordt.

Daarnaast zijn vraagtekens te zetten bij de conclusie van Liander en Enexis dat congestiemanagement in alle onderzochte gebieden geen oplossing zou zijn. Energie-Nederland, NWEA en Holland Solar vinden dat congestiemanagement bij uitstek een oplossing kan zijn bij een tekort aan netcapaciteit, maar stellen vast dat dit nog nergens echt is toegepast.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.