Ads Top

'Misbruik van verbruiksregisters door energieverkopers'

Energieverkopers blijken in officiële verbruiksregisters te kunnen kijken, zo blijkt uit onderzoek van VARA Kassa. Het C-AR (Centraal Aansluitenregister) en CER (Contracteinde register) zijn in het leven geroepen om de consument te beschermen tegen overlappende energiecontracten en overstapboetes.

De registers zijn eigendom van alle netbeheerders en energieleveranciers mogen erin kijken om bij een overstap het nieuwe contract goed aan te laten sluiten en het verbruik te kunnen inzien voor het nieuwe contract.

Echter blijkt dat verkopende tussenpartijen die geen leverancier zijn, ook in die registers kunnen om de verbruiksgegevens van een consument in te zien. Hiervoor hebben zij wel toestemming nodig, die bestaat uit de dag en maand van de geboortedatum, of de laatste vier cijfers van het IBAN-nummer.

Volgens Matthieu Paapst, privacy deskundige en jurist, worden de privacyrechten van consumenten geschonden als andere partijen dan energieleveranciers ook in deze registers kunnen. Volgens Paapst is er dan sprake van een overtreding van de privacywet, en hij roept de Autoriteit Persoonsgegevens op daar verder onderzoek naar te doen. Er is hier volgens Paapst een rare situatie gecreëerd, omdat normaal gesproken de eigenaar van een register de enige partij is waar je terecht kunt om informatie over het gebruik van je gegevens op te vragen. In dit geval is het echter zo geregeld dat het register van de netbeheerders is, maar de energieleveranciers ook een deel van de informatie over de verkregen toestemming beheren. Je loopt als consument dus het risico om van het kastje naar de muur te worden gestuurd, als je inzicht wil in wie jouw gegevens precies heeft geraadpleegd.

Volgens Energie Nederland kunnen leveranciers wederverkopers via hun eigen systemen toegang laten krijgen tot de registers. Bij grotere partners (distributieplatforms) kunnen directe koppelingen worden gemaakt, mits de partner voldoet aan de maatregelen die zij hiervoor moeten treffen en onder de verantwoordelijkheid  van de leverancier. Leveranciers zullen met wederverkopers afspraken maken over het inzichtelijk maken van hoe vaak het register wordt geraadpleegd. De complete reactie van Energie Nederland vind je hieronder.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.