Ads Top

Trend: huishoudens verzwaren elektriciteitsaansluiting

Steeds meer consumenten laten hun elektriciteitsaansluiting in huis laten verzwaren. Cijfers van netbeheerders Liander, Enexis Netbeheer en Stedin laten zien dat het aantal aanvragen binnen enkele jaren gaat verdubbelen.

Verzwaringen worden over het algemeen aangevraagd als consumenten meer elektriciteit gaan gebruiken. Hiervoor is een aanpassing in de meterkast door een monteur noodzakelijk. Bij circa 50 procent van de bestaande woningen is de huidige elektriciteitsaansluiting niet geschikt voor bijvoorbeeld warmtepompen, elektrisch koken of laadpalen. De stijging van het aantal aanvragen toont aan dat steeds meer consumenten gebruik gaan maken van zwaardere elektrische toepassingen.

Bij veel nieuwbouwwoningen zijn elektriciteitsaansluitingen al ontworpen voor een hoger  elektriciteitsgebruik. In veel bestaande bouw is dit nog niet het geval. De verwachting is dat het aantal aanvragen voor een verzwaring flink gaat toenemen. Consumenten doen er goed aan om zo vroegtijdig mogelijk hun aanvraag in te dienen, onder meer vanwege de schaarse hoeveelheid technici om het werk uit te voeren. Netbeheerders pakken de werkzaamheden al efficiënt aan door bijvoorbeeld het verzwaren te combineren met het vervangen van de traditionele energiemeter door een slimme meter.

Naast verzwaringen in de meterkast moeten ook de publieke elektriciteitsnetten op veel plaatsen worden aangepast als gevolg van de veranderende vraag. Hiervoor werken netbeheerders met gemeenten aan langjarige transitieplannen om dit te realiseren.
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.