Ads Top

Zonnepanelen op zee binnenkort een realiteit

Een consortium van Tractebel, Jan De Nul Group, DEME, Soltech en de Universiteit Gent kondigt de lancering aan van een innovatief project op het vlak van zonnetechnologie op zee.

De partners zijn er rotsvast van overtuigd dat fotovoltaïsche zonnepanelen op zee één van de belangrijkste bronnen van groene energie zijn voor de toekomst. Als dat op diezelfde locatie gecombineerd wordt met aquacultuur en offshore windenergie, dan maakt deze innovatieve technologie het bovendien mogelijk om de beschikbare ruimte efficiënter te gebruiken.

Als de kostprijs van de technologie voor fotovoltaïsche zonne-energie blijft dalen, dan is de evolutie naar offshore toepassingen (hoge golven) de logische volgende stap na drijvende zonnepanelen op meren en dammen en offshore toepassingen (lage golven) in lagunes en andere beschutte omgevingen.

Factoren zoals beperkte beschikbaarheid van land, grootschalige standaardisering en NIMBY-effect zullen waarschijnlijk bijdragen aan de groei van de markt voor offshore zonne-energie, net zoals dat het geval was voor windenergie.

Het consortium werd, onder leiding van Tractebel, opgericht in het kader van de Vlaamse Blauwe Cluster en wordt sterk ondersteund door VLAIO. Dit project beschikt over een budget van ongeveer 2 miljoen euro, wat het resultaat is van een samenwerking tussen de industrie en overheidssteun. Met die middelen wil het consortium nieuwe concepten ontwikkelen en testen uitvoeren in het laboratorium en in de praktijk om zo de eerste stappen te zetten in de richting van de commercialisering van de technologie. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.