Ads Top

Eneco plaatst eerste elektrodeboiler van Nederland in Haagse wijk Ypenburg

Het stadswarmtenet in Ypenburg verwarmt huizen met (rest)warmte afkomstig van elektriciteitsproductie en gasketels. Eneco vervangt een van de 5,4 MWth gasketels dit jaar voor een 12 MWth elektrodeboiler. Daarmee wordt een gedeelte van de warmteproductie geëlektrificeerd, wat zorgt voor een CO2 besparing van ongeveer 1.260 ton per jaar. Daarnaast kan de boiler ingezet worden als regelvermogen wanneer er, bijvoorbeeld door een overschot aan duurzame elektriciteit, onbalans ontstaat op het elektriciteitsnet.

Elektrodeboilers worden in Noorwegen, Denemarken en Duitsland al veel toegepast en vormen een essentieel onderdeel van een energiesysteem waar veel duurzame elektriciteitsproductie is vanuit zon en wind. Voor Nederland is de toepassing van een elektrodeboiler op deze schaal nieuw en innovatief. Eneco gaat in Ypenburg onder andere onderzoeken of warmteproductie te elektrificeren is met duurzame elektriciteit door de elektrodeboiler in te zetten op momenten dat er zonne- en windenergie geproduceerd wordt.

Michiel van den Berg, directeur Heat & Industrials bij Eneco: ‘Wij gaan als eerste in Nederland de inpassing van een elektrodeboiler in een stadswarmtenetwerk op praktijkschaal demonstreren. De ontwikkeling van dit soort vormen van conversie- en opslagcapaciteit is een cruciale stap in de energietransitie en draagt bij aan het terugdringen van gasverbruik en de daaraan gerelateerde CO2-uitstoot. Met de ervaringen die we in dit pilotproject opdoen kunnen we de energietransitie in Nederland verder helpen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.