Ads Top

Strengere geluidseisen voor buitengeplaatste warmtepompen en airco’s

Buiten de woning geplaatste warmtepompen en airco’s mogen straks niet meer dan 40dB geluid veroorzaken bij de buren. Dit is één van diverse wijzigingen aan het Bouwbesluit die de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het toepassen van warmtepompen vindt steeds meer plaats en met deze wijzigingen wordt geluidsoverlast voor de omgeving voorkomen.

Er komen ook strengere regels voor het aanbrengen van PUR-schuim om de gezondheid van bewoners te beschermen. Bewoners mogen tijdens het aanbrengen van dit isolatiemateriaal niet meer in de woning aanwezig zijn. Ook moet de kruipruimte tijdens het isoleren geventileerd worden.

Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften. De wijzigingen die de minister nu voorstelt gaan om nieuwe of aangepaste voorschriften en richten zich vooral op vergroten van veiligheid en gezondheid.

Naar aanleiding van aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid worden ook twee nieuwe voorschriften opgenomen om de veiligheid op bouwplaatsen te vergroten. Er gaan veiligheidsafstanden gelden rond bouw- en sloopplaatsen en de contactgegevens van de coördinator omgevingsveiligheid moeten worden vermeld in het veiligheidsplan.

Daarnaast is het Bouwbesluitvoorschrift voor zelfsluitende deuren aangepast zodat woningtoegangsdeuren in woongebouwen met inpandige gangen zelfsluitend moeten zijn. Deze wijziging moet ervoor zorgen dat vluchtroutes rookvrij blijven bij brand.

Het merendeel van de nieuwe of aangepaste voorschriften gaat naar verwachting per 1 januari 2020 in.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.