Ads Top

Vier op de vijf nieuwbouwwoningen wordt nu gasloos opgeleverd

In het tweede kwartaal van 2019 is in 79% van alle nieuwbouwprojecten in het verzorgingsgebied van Stedin geen gasaansluiting meer aangevraagd. Dat blijkt uit de aanvragen die bouwers bij de netbeheerder deden voor een aansluiting op het energienet. Totaal gaat het om 3800 toekomstige, gasloze nieuwbouwwoningen. In dezelfde periode in 2018 was dat aanzienlijk minder: 1300 woningen.

De overheid heeft de ambitie om alle woningen in 2050 van het aardgas af te hebben. Vanaf 1 juli 2018 krijgen bouwers daarom geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Sindsdien heeft het aantal nieuwe huizen zonder gasaansluiting de overhand, maar nog lang niet alle projecten worden gasloos opgeleverd. Nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli mogen nog wel op het gasnet worden aangesloten. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig.

In het Stedin-gebied werd het afgelopen kwartaal in de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Nieuwegein en Veenendaal bijna volledig gasloos gebouwd. Een enkele nieuwbouwwoning werd hier nog op het gasnet aangesloten. Opvallend zijn ook de cijfers van de grote steden: Rotterdam (98% gasloos), Utrecht (97%) en Den Haag (83%). Per maand worden in deze drie gemeenten honderden woningen gebouwd. Een overgroot deel wordt hier gasloos opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.