Ads Top

Ruim 1000 Groninger bedrijven besparen energie

Ruim duizend Groningse bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken stellen dit jaar een energieplan op. Hierin staat welke energiebesparende maatregelen ze gaan nemen, en per wanneer. Deze bedrijven vallen onder de Wet milieubeheer. Ze zijn wettelijk verplicht alle energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Vanaf 1 juli 2019 hebben deze bedrijven ook een informatieplicht energiebesparing.

Bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas gebruiken, moeten vóór 1 juli actief melden welke energiebesparende maatregelen ze al hebben genomen of gaan nemen. Op basis daarvan wordt bepaald of bedrijven voldoen aan de energiebesparingsverplichting. Energiebesparing is een van de maatregelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zoals afgesproken is in het Klimaatakkoord. Om bedrijven te stimuleren energie te besparen, zijn de provincie Groningen, de Groninger gemeenten, de Omgevingsdienst Groningen (ODG) en de Natuur- en Milieufederatie (NMF) in 2018 het project Energiebesparing bedrijven gestart.

In de provincie Groningen vallen 1.076 bedrijven onder de informatieplicht energiebesparing. Deze bedrijven krijgen binnenkort bezoek van de ODG of gemeente om te beoordelen of ze voldoen aan de wetgeving. Ook krijgen ze advies welke energiemaatregelen ze kunnen nemen. Voorbeelden hiervan zijn het isoleren van een spouwmuren, het installeren van bewegingsmelders en het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting.

Bedrijven in de gemeenten Oldambt, Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Groningen, Stadskanaal en Pekela hebben daarnaast de mogelijkheid om mee te doen aan de CleanCampagne van de Natuur- en Milieufederatie. Deelnemers krijgen inzicht in te nemen energiemaatregelen, kosten, baten en terugverdientijden. Hierdoor kunnen ze sneller voldoen aan hun wettelijke verplichting. Tot nu toe doen hier al 25 bedrijven aan mee.

Een groot aantal bedrijven maakt inmiddels serieus werk van energiebesparing. 337 bedrijven dienden al een plan van aanpak in bij de ODG of gemeente. Veel bedrijven vervangen hun tl-buizen door ledverlichting. Dit levert al veel energiebesparing op. De vervangingskosten zijn er al na anderhalf tot twee jaar uit. Doordat de lampen langer meegaan, kunnen bedrijven ook besparen op onderhoudskosten. Ook het isoleren van bijvoorbeeld cv-pompen en verwarmingsbuizen levert ongeveer 100 kuub gas per jaar op.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.