Ads Top

'Kosten gasverwijdering kunnen eerlijker verdeeld'

Netbeheer Nederland heeft een voorstel gestuurd aan toezichthouder ACM voor een aanpassing van de Tarievencode Gas. Dit moet de 50/50 verdeling van de gasverwijderingskosten voor consumenten mogelijk maken. Het voorstel volgt op een motie van Groen Links-kamerlid Van der Lee, die dit voorjaar door de Tweede Kamer werd aangenomen.

Bij huishoudens die van het gas af gaan verwijderen de netbeheerders, uit veiligheidsoverwegingen, de meteropstelling en gasleiding. De kosten die daarvoor gemaakt moeten worden zijn aanzienlijk. De netbeheerders zijn op dit moment wettelijk verplicht de complete kosten van deze verwijdering bij de klant in rekening brengen. Vaak wordt dat als oneerlijk ervaren; de consument die van het gas af gaat helpt immers de klimaatdoelen dichterbij te brengen. Netbeheerders pleiten daarom al enige tijd voor een politieke discussie over dit onderwerp.

De Tweede Kamer heeft op 12 maart van dit jaar een motie aangenomen over dit onderwerp. De motie stelt dat klanten die van het gas af gaan daarvoor maar de helft van de kosten zouden moeten betalen. De andere helft van de kosten zou dan verrekend mogen worden in de netbeheertarieven. Om de motie te kunnen uitvoeren, is een wijziging in de Tarievencode Gas nodig. Hiervoor hebben de netbeheerders nu een voorstel ingediend bij ACM.

Het aantal huishoudens dat vrijwillig ‘van het gas af’ gaat, stijgt de afgelopen jaren. De netbeheerders juichen dit eigen initiatief toe en zijn ook betrokken bij de ‘wijkaanpak’, waarbij complete wijken in één keer van het aardgas afgaan. Daarbij kan er kostenefficiënt gewerkt worden. Ondertussen kijken netbeheerders ook mee naar andere oplossingen voor de toekomst, zoals een systeem waarin naast elektriciteit ook energiedragers als groen gas en waterstof een rol spelen.

De netbeheerders mogen onderling geen prijsafspraken maken, maar hanteren wel een uniforme werkwijze voor huishoudens die van het gas af willen. Zo is tijdelijke afsluiting (ook wel verzegelen genoemd) geen oplossing voor huishoudens die permanent van het gas af willen. Uit onderzoek van Kiwa blijkt namelijk dat dit op lange termijn niet veilig is. Als een consument definitief van het gas af wil, wordt de volledige gasleiding verwijderd.

Nu een uniforme werkwijze is afgesproken, nemen de netbeheerders ook gasloze huishoudens waar in het verleden nog een tijdelijke afsluiting is toegepast, nog eens onder de loep. Deze huishoudens krijgen de keuze om de gasaansluiting weer te herstellen of de meteropstelling en gasleiding definitief te verwijderen. Veiligheid staat hierbij voorop. De netbeheerders willen zo voorkomen dat in woningen waar al langer dan een jaar geen gas meer gebruikt wordt, nog wel gasleidingen onder druk aanwezig is. Als een (toekomstige) bewoner zich niet meer bewust is van zo’n aansluiting, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

1 opmerking:

  1. Spijtig dat dit artikel (ook op andere sites) alleen de boodschap van netbeheerders weergeeft; een boodschap waarin zij pertinente onwaarheden uiten.

    Zo is er geen enkele wet die de netbeheerders verplicht de aansluiting te verwijderen bij opzeggen van gascontract. Netbeheerders schermen hiermee vanuit veiligheidsoogpunt na het Kiwa rapport, dat ze echter nooit gepubliceerd hebben. Een wetsartikel waaruit onomstotelijk blijkt dat de stelling van netbeheerders klopt, heeft geen van de netbeheerders in afgelopen jaren kunnen oplepelen.

    Er is ook geen wet die voorschrijft dat netbeheerders alle kosten hiervan moeten doorberekenen aan (voormalig) aangeslotenen. Kosten mogen pas in rekening worden gebracht na een opdracht van een (oud) klant en na voorafgaande kostenspecificatie voor de betreffende situatie. Dit lappen de netbeheerders vrolijk aan hun laars.

    Daarbij zijn netbeheerders afgelopen jaren met forse prijsstijgingen (van 0 naar 800+ euro) gekomen voor dit item, onder het mom dat alles tegen kostprijs moet gebeuren. Gezien de beperkte werkzaamheden is het maar de vraag of dit echt sec kostprijzen zijn. Daarbij laten netbeheerders geregeld de leidingen liggen i.p.v. deze echt te verwijderen.

    Ook bjjzonder dat de netbeheerders tot 40% winst na belastingen uitkomen. En... alle netbeheerders zijn in handen van overheden, die de energietransitie stimuleren. Via een achterdeur (dividend uitkering) krijgen overheden met deze aanpak van netbeheerders daarvoor dus fors betaald.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.