Ads Top

Stedin roept gemeenten op nu geen aardgas meer

Recent schrapte de Tweede Kamer de aansluitplicht op het aardgasnet voor nieuwbouwwoningen. Het duurt nog maanden voordat deze wetswijziging in werking treedt. Stedin wil hier niet op wachten. En veel gemeenten in Zuid-Holland en Utrecht delen dat. Om nieuwbouwprojecten nu al aardgasvrij op te leveren tekenen Stedin en de Utrechtse gemeenten en provincie op 16 maart het Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw. De Zuid-Hollands gemeenten en provincie tekenden dit convenant eerder deze week.

Met de ondertekening van dit convenant bundelen gemeenten en de netbeheerder de krachten om projectontwikkelaars en hun opdrachtgevers ervan te overtuigen gebruik te maken van Stedins inkeerregeling en alsnog te kiezen voor een duurzaam alternatief in plaats van aardgas. Het Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw is met een aantal gemeenten ontwikkeld. Alle gemeenten in Stedins verzorgingsgebied zijn uitgenodigd het te ondertekenen.

Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij. De gebouwde omgeving is voor 40 procent verantwoordelijk voor de totale CO2 uitstoot van Nederland. En daar willen we in Nederland in 2050 vanaf zijn. David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: “We willen de uitdaging niet groter maken dan die al is. Aardgasaansluiting klinkt nu nog leuk, maar zal snel uit de tijd raken. Het zal binnen enkele jaren een kat in de zak blijken te zijn. Daar moeten we huizenkopers nu al voor behoeden en daarom bieden wij nu de kans om contracten te herzien en gebruik te maken van Stedins inkeerregeling”.

Stedin heeft sinds januari een inkeerregeling voor nieuwbouwprojecten. Stedin biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om al aangegane contracten waar aardgas is voorzien, maar een duurzaam alternatief ook een mogelijkheid is, open te breken als ze die bouwprojecten alsnog aardgasvrij willen maken.

In veel verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen staat het voornemen om nieuwbouw niet meer aan te sluiten op aardgas, totdat de wetswijziging in werking treedt. Peters: “Maar laten we niet wachten tot ná die verkiezingen: nu handelen levert een vermindering van CO2 uitstoot op voor de komende jaren”. Minder aardgasverbruik is volgens Peters om twee redenen nodig. “Ten eerste willen we de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs halen. Dat betekent: beperk de opwarming van de aarde tot 2 graden, liefst 1,5. Daarnaast voelt heel Nederland de noodzaak om de aardgasproductie in Groningen te verlagen. Dat kan alleen als we in Nederland met z’n allen ook minder gaan gebruiken. Geen gas meer aanleggen dus”, aldus Peters.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.