Ads Top

Koper-zink-germanium-selenide veelbelovend als zonnecel

Een nieuw materiaal voor zonnecellen bestaande uit koper-zink-germanium-selenide kan zonnepanelen nog meer energie laten opwekken. Dat is de conclusie van het Europese onderzoeksproject SWInG van IMO-IMOMEC, het geïntegreerd onderzoeksinstituut van UHasselt en imec.

De huidige generatie siliciumzonnepanelen behalen een maximale energie-efficiënte rond 25 procent, zegt prof. dr. Bart Vermang. 'En daarmee zitten we heel dicht bij de theoretische limiet van een zonnepaneel. Als we nog meer energie uit een paneel willen halen, moeten we dus op zoek gaan naar nieuwe technieken en materialen.'

In het Europese SWInG project, dat liep binnen EnergyVille, werd er daarom gezocht naar een materiaal dat als tweede zonnecel bovenop de bestaande siliciumzonnepanelen kan worden geplaatst. Door deze ‘tandem’ van zonnecellen op elkaar te leggen, kunnen panelen nog meer energie genereren. “Er wordt al langer gezocht naar het beste materiaal voor zo een tweede zonnecel, maar de huidige materialen hebben allemaal gebreken”, legt Bart Vermang uit. “Zo zijn ze ofwel niet efficiënt genoeg, onstabiel, te schaars, of te duur. Daarom hebben wij zelf een nieuw materiaal ontwikkeld bestaande uit koper, zink, germanium en selenide. Hierbij kan germanium ook vervangen worden door silicium.”

De resultaten van dit onderzoek worden nu gepubliceerd in het wetenschappelijke journal Sustainable Energy & Fuels.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.