Ads Top

'Vlaardingers te lang in de kou door tekort cv-monteurs'

Het landelijk tekort aan cv-monteurs wordt bij extreme weersomstandigheden pijnlijk duidelijk, ook in Vlaardingen. Verschillende inwoners van Vlaardingen hebben deze week urenlang in de kou gezeten omdat er simpelweg niemand beschikbaar was om hen tijdig te kunnen helpen.

Volgens loodgieters in Vlaardingen is het aantal geschoolde cv-monteurs veel te laag om alle woningbezitters met cv-problemen op tijd te kunnen helpen. Het is niet gek dat het tekort aan cv-monteurs juist nu opspeelt. Afgelopen weekend en aan het begin van de week werd op verschillende plaatsen in Vlaardingen een temperatuur gemeten van onder het vriespunt. Door de kou wordt de verwarming flink opgestookt. Versleten onderdelen in de cv-ketel kunnen vervolgens voor vervelende storingen zorgen.

Op Twitter reageren diverse mensen op de lange wachttijden bij installatiebedrijven. Zij geven aan uren of zelfs dagen te moeten wachten, alvorens zij geholpen worden bij het oplossen van de storing in hun cv-ketel.

Landelijk is er al een tijd een tekort aan installateurs, met name in de loodgietersbranche aldus Uneto-VNI, de vakorganisatie voor installateurs. Daar komt nog bij dat maar weinig loodgieters gespecialiseerd zijn in het oplossen van cv-problemen. Dit tekort zal alleen nog maar nijpender worden gezien de nieuwe regelgeving.

Vereniging Eigen Huis meldde in 2016 al dat de regels voor cv-installateurs de komende jaren zullen veranderen. Zo mogen alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel in de toekomst nog onderhoud aan cv-ketels en warmtetoestellen op gas uitvoeren. Op deze manier wil de Tweede Kamer de kans op ongelukken met koolmonoxide verkleinen. Hoewel deze regelgeving momenteel nog niet wettelijk is vastgelegd, zal dat per 2019 wel het geval zijn. CV-monteurs zonder diploma zullen als gevolg hiervan wegvallen, waarmee het tekort aan cv-monteurs des te groter wordt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.