Ads Top

Enpuls en provincie ondersteunen duurzame energieprojecten

Voor de volledige omschakeling naar duurzame energie is het belangrijk dat alle Brabanders in staat zijn mee te doen met duurzame energieprojecten. Enpuls, onderdeel van de Enexis Groep, en de provincie bundelen hun krachten om 10 duurzame energieprojecten voor en door Brabanders te ondersteunen.

Enpuls en de provincie hebben een overeenkomst getekend om 10 energieprojecten die starten in 2017 en 2018, voor 4 jaar te ondersteunen. Hiervoor zetten ze een zogenaamd Sociaal Energieteam in dat inwoners en lokale initiatieven ondersteunt om samen met bedrijven en gemeenten aan de slag te gaan met energiebesparing en duurzame energieopwekking. Voor die ondersteuning hebben zij een budget van 2,2 miljoen euro beschikbaar.

De ondersteuning is maatwerk, maar zal vooral bestaan uit technische, financiële en juridische kennis, ervaring bij energieprojecten, relevante netwerken, inzet van overheidsinstrumenten en een bijdrage in de financiering van innovatiekosten. De opgedane kennis wordt vastgelegd en verspreid in samenwerking met Tilburg University, zodat andere initiatieven de ervaringen, oplossingen en methodieken kunnen overnemen.

Ongeveer 6 procent van alle Brabanders neemt momenteel deel aan een energiecoöperatie of windcollectief. Een derde geeft aan bereid te zijn om met straat- of buurtbewoners energie te besparen of duurzaam op te wekken. Hier ligt dus een enorme potentie voor groei, volgens een onderzoek dat het PON eind 2016 heeft verricht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.