Ads Top

Ontlasting en urine bewoners Noord goud waard

De ontlasting en urine van bewoners in de wijk Buiksloterham in Noord is uitermate welkom. 600 nieuwbouwwoningen worden aangesloten op een drijvend grondstoffenstation. Trekt een bewoner thuis een wc door, dan worden grondstoffen als fosfaat en biogas teruggewonnen.

Dit is het eerste waterzuiveringsproject op wijkniveau in Nederland op deze schaal.

Fosfaat kan worden omgezet in struviet, een vruchtbare meststof waarmee bijvoorbeeld een voetbalveld in de wijk bemest kan worden. Het biogas wordt gebruikt om het grondstoffenstation energieneutraal te maken. In de toekomst worden mogelijk ook medicijnen en hormonen uit het water gehaald.

Waternet bouwt het station in 2018 en legt hiervoor nieuwe riolering aan. Het station wordt geplaatst op een drijvende betonnen ark in het J. van Hasseltkanaal. Het wordt volledig energieneutraal en voldoet aan alle milieu-eisen. Na 10 jaar wordt een definitieve plek op een andere locatie gezocht.

Waternet heeft meerdere projecten lopen waarbij producten en materialen worden hergebruikt. Zo gebruiken ze kou uit water om bloed bij bloedbank Sanquin te koelen en vangen ze urine van mannen die AFAS live bezoeken op om er fosfaat uit te halen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.