Ads Top

Augmented reality helpt Barendrecht draagkracht creëren bij energietransitie

De gemeente Barendrecht wil al in 2030 CO2-neutraal zijn. Deze ambitieuze doelstelling wordt alleen behaald als er genoeg draagvlak is onder de bewoners. Daarom heeft Tauw voor de gemeente een augmented reality app ontwikkeld, waarmee de energietransitie zichtbaar en beleefbaar wordt gemaakt. De app is onlangs tijdens een bewonersavond gepresenteerd en werd zeer goed ontvangen.

Energietransitie is een onderwerp dat leeft. Dat bleek wel uit de onverwacht goed bezochte bewonersavond in de wijk Buitenoord in Barendrecht. Buitenoord is een wijk met woningen uit de jaren zeventig die voor renovatie in aanmerking komen. De gemeente wil de bewoners, die grotendeels individuele huiseigenaren zijn, stimuleren om gezamenlijk (op blok- of straatniveau) te werken aan een toekomstbestendige wijk.

Dat gemeenten wel wat hulp bij de energietransitie kunnen gebruiken, blijkt uit de woorden van wethouder Johan van Wolfswinkel, die samen met de burgemeester bij de bijeenkomst aanwezig was. "Toen ik een jaar geleden aantrad als wethouder zeiden ze ‘Neem jij de portefeuille duurzaamheid maar, dat is niet zo'n grote portefeuille’. We hadden een jaar geleden niet kunnen vermoeden dat er zoveel interesse zou zijn voor duurzaamheid en alternatieve energiebronnen.”

Met de app heeft de gemeente een laagdrempelig hulpmiddel in handen om bewoners een helder beeld te geven van de keuzes die zij kunnen maken als het gaat om alternatieven voor aardgas. Het doel is om na te gaan welk alternatief hun voorkeur heeft en om daar met elkaar - en met de gemeente - over in gesprek te gaan. Op basis van deze voorkeuren wil de gemeente gezamenlijk toewerken naar een toekomstbestendige wijk.

“Onze app was voor de gemeente een uitgesproken kans om bewoners op een begrijpelijke manier te laten zien welke aanpassingen op wijk- en woningniveau nodig zijn om over te stappen op duurzame energiebronnen”, vertelt Mark Scheepstra van Tauw. “Deze aanpassingen hebben we zichtbaar gemaakt per scenario: geheel elektrisch, biogas of collectieve warmte. Het beleefbaar maken van de scenario’s heeft zeker een positieve bijdrage geleverd aan deze zeer geslaagde en leuke avond!”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.