Ads Top

UT leidt internationaal project naar energieprestaties van zonne-energiesystemen

De UT wordt voorzitter van een internationaal gefinancierd onderzoeksproject (een zogenaamde COST Action) naar de prestaties en betrouwbaarheid van onder andere zonne-energiesystemen. Het project heeft tot doel om samenwerking binnen Europa en daarbuiten te stimuleren en duurt vier jaar. Op dit moment doen er vierentwintig landen mee aan het netwerk en gaven achtentachtig collega onderzoekers zich op voor deelname aan deze Action. Het einddoel van deze COST Action is om de energieprestaties en betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen in Europa te verbeteren. 

Zonne-energiesystemen leiden tot significant lagere CO2 emissies van elektriciteitsopwekking, daarom is het belangrijk dat ze in de praktijk een hoge energieopbrengst hebben en betrouwbaar functioneren gedurende circa 20 jaar. Op dit moment dalen de kosten van zonnepanelen snel (naar 40 cent per wattpiek) waardoor zonne-energiesystemen nog vaker door consumenten geïnstalleerd worden. In Nederland alleen is er twee gigawatt aan PV systemen (zonne-energiesystemen) geplaatst en geïnstalleerd. In deze COST Action analyseert de UT met haar partners de lange termijn prestaties, waaronder eventuele defecten en storingen. Daarnaast wordt er gekeken naar de prestaties van de componenten, waaronder zonnepanelen, het ontwerp van de systemen, de installatie, de onderhoudspraktijk, de geografische locatie, de weersfactoren op de prestaties, de prestatievermindering gedurende de tijd en de hoeveelheid en redenen voor storingen en defecten.

“Ondanks de snelgroeiende markt van zonne-energiesystemen, die een groei kent van 33% per jaar, bestaat er te weinig zicht op de relatieve prestaties van deze systemen. Inzicht is belangrijk om de lange termijn doelen voor de energiemarkt te kunnen bereiken. Denk aan het vertrouwen van de consument in deze technologie, het veiligstellen van investeringen, ecologische duurzaamheid en veiligheid en de voorspelbaarheid van het aanbod”, vertelt UT wetenschapper Angele Reinders (voorzitter van de COST Action en associate professor van de UT).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.