Ads Top

Driepuntenplan Eerlijke Energie

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De energietransitie is daarin het belangrijkste onderwerp. Dat er snel stappen moeten worden gezet om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen is overduidelijk. Nederland moet van kolen, gas en olieverslaving af, maar wel op een zo eerlijk mogelijke manier. GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee is bang dat een veel te groot deel van de rekening van de energietransitie opgehoest moet worden door burgers met de smalste beurs.

Daarom komt Van der Lee met het Driepuntenplan Eerlijke Energie. Van der Lee: ‘Bedrijven zorgen voor 80 procent van de CO2 uitstoot, dan zou het ook logisch zijn als zij het merendeel van de kosten voor hun rekening nemen. Nu gebeurt juist het omgekeerde: vervuilende bedrijven worden vrijgesteld van kosten en we geven nog steeds miljarden subsidie op het gebruik van fossiele brandstoffen. Ondertussen moeten huurders in de slechtste woningen alleen al door hogere energiebelastingen 150 euro extra betalen.’

Van der Lee wil met het driepuntenplan aandacht vragen voor een eerlijke transitie en een aantal eenvoudig te realiseren oplossingen aanbieden aan de minister.

1.   Geef huurder van slechtste woningen energiecompensatie
Woningbouwcorporaties verwachten dat tot 2021 nog 5% van hun woningvoorraad energielabel F of G hebben. Dat betekent dat deze huurders, juist met de kleinste beurs, een extra hoge energierekening hebben. Geef huurders van die slecht geïsoleerde woning wonen daarom een energiecompensatie via de huurtoeslag.

2.   Stimuleer investering in energielabel goedkoop koophuis
Geef mensen met een koophuis met een bedrag tot de NHG grens 1 jaar na aankoop van hun woning de overdrachtsbelasting terug als zij het energielabel van hun huis verbeterd hebben. Dit zijn mensen die vaak geen budget hebben voor bijvoorbeeld isolerende maatregelen. Op deze manier loont het ook op korte termijn om hierin te investeren.

3.   Breng in kaart wie betaalt voor klimaatbeleid
Volg het advies van de Raad van State op en breng in beeld wie er betaalt voor én profiteert van het klimaatbeleid en kom voor 1 mei met een plan van aanpak om dit zo eerlijk mogelijk te verdelen. Inzicht is immers de eerste stap in het rechtvaardig oplossen van de klimaatproblemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.