Ads Top

10 Sportclubs in Gelderland gaan clubgebouwen duurzamer maken

Op de KNVB campus in Zeist zijn gisteravond 30 sportverenigingen uit Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland bijeen gekomen om te praten over het duurzamer maken van hun clubgebouwen. Alle clubs hebben aangegeven minimaal 1 grote verduurzamingsstap te nemen in 2018, maar uit het grote enthousiasme bij de start blijkt al dat er ook clubs zijn met de ambitie naar volledig CO2-neutraal.

Zorgen om het klimaat en uitputtende energiebronnen zorgen ervoor dat er steeds meer aandacht komt voor een schone en groene leefomgeving. Naast de winst voor het milieu moet de actie leiden tot een lagere energierekening voor deze amateurverenigingen, een van de grootste kostenposten. Sportclubs kunnen en willen een steentje bijdragen aan het milieu. In veel gevallen ontbreekt bij vrijwillige bestuurders echter de kennis en tijd om zich hierin te verdiepen. Terwijl een lagere energierekening juist kan bijdragen aan een gezondere financiële positie van de club.

De Groene Club is een sportbreed initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB om verenigingen te verduurzamen. Uit de 81 aanmelding van sportverenigingen heeft De Groene Club 6 voetbal-, 2 tennis- en 2 hockeyclubs uit Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland geselecteerd voor een pilot. In Gelderland gaat het om de voetbalclubs DIO’30, FC Eibergen, Valleivogels, VV DSC, VV Ruurlo, VVO Velp en VVOP Voorthuizen, de tennisclubs LTC De Paasberg en Overbetuwe en hockeyclub NMHC Nijmegen. Zij doen mee met de pilot en zullen minimaal 1 grote verduurzamingsstap nemen. De opname van een energiescan in december 2017 is de eerste stap voor deze clubs. Op basis hiervan wordt begin volgend jaar een advies opgesteld voor verduurzamingsmaatregelen.

Alle deelnemende verenigingen bundelen hun wensen en behoeften aan de pilot. De Groene Club vertaalt de resultaten vervolgens naar praktische voorstellen voor alle verenigingen om duurzame maatregelen te nemen. De ambitie is om in een periode van 3 jaar minimaal 150 verenigingen per provincie te verduurzamen. Voor de deelnemende provincies dragen deze afspraken bij aan de provinciale doelen om het energieverbruik te verminderen en duurzaam opgewekte energie te stimuleren. Door isolatie en LED-verlichting en het opwekken van duurzame energie via zonnepanelen en -boilers bij kantines, kleedruimten en sportvelden wordt het energieverbruik verminderd. Nederland kent 24.600 sportverenigingen met in totaal 5,2 miljoen leden. Een gigantisch potentieel voor verduurzaming.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.