Ads Top

Energiebank Rotterdam helpt energierekening onder controle te houden

Stichting Samen 010 en netbeheerder Stedin richten samen de Energiebank Rotterdam op. De stichting helpt gezinnen die rond het bestaansminimum leven en moeite hebben om hun energierekening te betalen om grip op hun energierekening te krijgen. Met adviezen van ‘energiecoaches’ is het doel het energieverbruik omlaag te brengen. Hierdoor dalen de maandelijkse kosten op de energierekening en wordt ook de CO2-uitstoot omlaag gebracht. De Rotterdamse energiebank start met twee energiecoaches die twee gezinnen ondersteunen. Over een aantal maanden moeten dit 30 gezinnen zijn. De Energiebank Rotterdam is een afdeling van de Energiebank, die ruim een jaar geleden in Arnhem begon. 

,,Energie is een eerste levensbehoefte.’’, zegt directeur Hanny de Kruijf, van Samen 010. ,,We willen daarom voorkomen dat gezinnen in de situatie komen dat ze worden afgesloten van gas of elektra. Dit drukt hen verder in een sociaal isolement. Een eerste stap is om mensen bewust te maken van hun uitgaven. De energiecoaches van Energiebank Rotterdam helpen de huishoudens om meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik en geven handige tips om energie te besparen. Ook krijgen de huishoudens een aantal besparende producten. Hierdoor willen we de maandelijkse kosten, die drukken op hun budget, omlaag brengen en betalingsachterstand voorkomen.’’

Als een energierekening lange tijd niet betaald wordt, kan een energieleverancier het contract beëindigen. Netbeheerder Stedin ontvangt in Rotterdam dagelijks contractbeëindigingen. Wanneer de consument geen nieuwe energieleverancier vindt, is de netbeheerder verplicht de elektriciteits- en gasaansluiting, na meerdere waarschuwingen, af te sluiten. Stedin doet dit liever niet, omdat het een zeer ingrijpende gebeurtenis is die de situatie van een gezin alleen maar verergert. Door de energierekening op tijd te betalen wordt afsluiting voorkomen.

Armoede is in de Rotterdamse regio een groot probleem. In 2016 hadden volgens de Rotterdamse Rekenkamer 50.000 huishoudens last van schulden. Daarvan zitten 27.000 Rotterdammers zelfs zo diep in de schulden, dat zij die niet meer kunnen aflossen. Dit is de groep met problematische schulden. In 2015 diende 8% van deze groep een aanvraag schuldhulpverlening in bij de Kredietbank Rotterdam. Van gezinnen in de schuldhulpverlening is bekend dat zijn gemiddeld een schuld hebben van ruim 50.000 euro.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.