Ads Top

ACM beboet Westland Infra Netbeheer voor levering energiemeters

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt Westland Infra Netbeheer een boete op van 600.000 euro voor het leveren van meters voor gas en elektriciteit bij grootverbruikers van 1 januari 2013 tot 1 januari 2017. De netbeheerder heeft de Elektriciteitswet en de Gaswet overtreden door gasmeters te leveren en door elektriciteitsmeters buiten het eigen verzorgingsgebied te leveren.

Grootverbruikers mogen zelf kiezen van wie zij deze energiemeters kopen of huren, en wie de meetactiviteiten in hun opdracht verricht. Dit is een vrije markt, waarop netbeheerders zich vanuit hun publieke taak niet mogen begeven.

Henk Don, bestuurslid van de ACM: “Het kan marktverstorend werken als de netbeheerder commerciële activiteiten verricht zoals het leveren van bepaalde meters voor grootverbruikers. Concurrenten staan dan namelijk op achterstand, omdat de netbeheerder door zijn publieke taak beschikt over klantgegevens en gebruik kan maken van zijn naamsbekendheid.”

Naast het risico van het op achterstand zetten van concurrenten is er nog een tweede reden waarom commerciële activiteiten van netbeheerders aan banden zijn gelegd: met deze activiteiten loopt de netbeheerder een financieel risico. Door dat risico te nemen, vergroot de netbeheerder de kans dat haar wettelijke taak om te zorgen voor optimaal transport van energie onder druk komt te staan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.