Ads Top

Nederlandse onderzoeksinstellingen bundelen krachten op gebied windmetingen

Het gedrag van de wind is belangrijk voor veel sectoren, zoals voor het opwekken van energie met windturbines, voor lucht- en scheepvaart, maar ook voor het bestrijden van luchtverontreiniging. Nauwkeurige en uitgebreide windmetingen op afstand leveren dan ook belangrijke informatie op voor deze doeleinden.

Onderzoeksinstellingen ECN, KNMI, MARIN, NLR en WUR gaan samenwerken om de nieuwste, maar ook kostbare meetapparatuur voor windmetingen te delen, om ervaringen met deze apparatuur uit te wisselen en om meetmethodieken verder te ontwikkelen. Hiermee wordt onderzoek binnen de verschillende sectoren verder bevorderd. De onderzoeksinstellingen doen dit binnen het WindScanner.nl consortium.

Het gaat in het consortium om Scanning LiDAR (Light Detection and Ranging), een meettechniek waar met behulp van laser windsnelheden op een afstand kunnen worden gemeten, in dit geval variërend van enkele honderden meters tot enkele kilometers. De specifieke scantechnieken zorgen ervoor dat de laserbundel gestuurd kan worden, zodat de wind over een groot gebied bemeten kan worden.

Door de samenwerking binnen WindScanner.nl kunnen de onderzoeksinstellingen optimaal gebruik maken van de middelen die hun ter beschikking staan om zo hun verschillende markten beter te kunnen bedienen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.