Ads Top

De kosten van een pelletkachel (i.m.)

Een pelletkachel is voor veel mensen een vrij onbekende manier van warmte produceren. Het lijkt een normale kachel en voorziet je dan ook van het gezellige vuur. Daarnaast zorgt het voor warmte en kan het eventueel ook water verwarmen. De pelletkachel is een milieuvriendelijke en kostenbesparende keuze. Toch zetten veel mensen de stap naar het echt kopen van de kachel niet. Ze denken vaak dat deze te duur is. Maar wat kost een pelletkachel eigenlijk? Dat zochten wij voor jou uit!
 
Installatie en kachel
Afhankelijk van het merk en het materiaal, betaal je voor een pelletkachel ongeveer €2000. Vervolgens komen hier nog kosten voor installatie bij. Kies je voor een ingebouwde kachel, dan betaal je gemiddeld €300. Een vrijstaande pelletkachel brengt ongeveer €700 aan installatiekosten met zich mee. Je kunt er ook voor kiezen om de kachel zelf te installeren. Dit is mogelijk wanneer je al een rookkanaal hebt. Je maakt dan een verbinding tussen de kachel en de schoorsteen.

Subsidie
Omdat de pelletkachel goed is voor het milieu, kan het zijn dat de aanschaf valt onder de ISDE-subsidie. Hierbij moet het apparaat wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet deze bestemd zijn voor de productie van warmte. Daarnaast moet de voorkant gesloten zijn en moet het stoken automatisch gebeuren. Ook is het belangrijk dat de kachel voldoet aan de EN 14785 norm. Bovendien wordt er pas betaald bij een minimum van €500 aan subsidie. Je krijgt ongeveer €50 terug per kilowatt vermogen dat de kachel heeft.

De pellets
De pelletkachel produceert warmte door het opstoken van pellets. Dit zijn korrels van samengeperst hout. Ze zijn een afvalproduct van de houtverwerkingsindustrie. Hierdoor zijn ze een stuk goedkoper dan fossiele brandstof. Je betaalt er zo'n €0,25 per kilo voor. Je verbruikt tussen de 0,6 en 2 kilo pellets per uur, wanneer je de kachel aanzet. Gemiddeld gebruikt een huishouden ongeveer 1500 tot 2000 kilo aan houtpellets per jaar. Dit betekent dat jouw stookkosten dus ongeveer uitkomen op €375 tot €500 euro per jaar. Dat is tegenover het gebruik van gas ruim de helft goedkoper!

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.