Ads Top

Stroom uit je elektrische auto delen met de buurt

Hoe kunnen grote steden als Amsterdam straks op grote schaal draaien op schone energie? Daarvoor zijn ‘smart grids’ nodig: slimme netwerken waarmee bewoners duurzaam opgewekte energie kunnen opslaan en later kunnen gebruiken of terugleveren aan het net. Wat hebben bewoners nodig om over te stappen op zo’n slim systeem voor schone energie, zodat het op grote schaal een succes wordt? Drie studenten van het HvA MediaLAB onderzochten dit in opdracht van het Vehicle2Grid-project en ontwikkelden een app.

In dit project participeren onder andere Cofely, netbeheerder Alliander, Amsterdam Smart City en het HvA-onderzoeksprogramma Urban Technology.

Op basis van interviewsessies maakten de studenten een app voor de gebruikers in Nederland van Vehicle2Grid, een smart grid waaraan bewoners in Amsterdam Nieuw-West meedoen. De app helpt mensen om de energie uit hun zonnepanelen op te slaan in hun elektrische auto, te bepalen hoeveel energie nodig is om deze te laden, en het overschot vervolgens te doneren aan de buurt of aan het net. Ook zien de gebruikers hoeveel geld zij hiermee besparen.

Waarom is Vehicle2Grid nodig? Steden als Amsterdam willen elektrisch rijden en zonne-energie opschalen. Probleem is dat er nog een onbalans bestaat tussen vraag en aanbod van duurzame energie. Elektrische auto’s en huishoudens verbruiken vooral ’s morgens en ’s avonds energie, terwijl zonnepanelen overdag een overschot opwekken.

Met Vehicle2grid kun je de opgewekte energie bewaren, om die te gebruiken op een later moment. Je kunt er ook voor kiezen om het energie-overschot terug te leveren aan het net, op het moment dat daar minder energie beschikbaar is. De  gebruiker krijgt dan een goede prijs voor de energie. Dit bepaalt het systeem voor je aan de hand van een algoritme.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.