Ads Top

Kinderen leven zich uit met E-tegelspel in wijk Het Oostrik in Deventer

In de wijk Het Oostrik in Deventer is onlangs een E-tegelspel aangelegd: tegels die energie opwekken en licht geven als je erop springt. Het spel, bedacht door Tauw en straatmeubilairspecialist Grijsen park en straatdesign, is in 2012 voor het eerst succesvol toegepast op een schoolplein van een basisschool in Deventer.

De E-tegel is een duurzaam, veelzijdig en uniek spelelement dat werkt met piëzo-elektrisch materiaal dat trillingen uit de (leef)omgeving omzet in energie. Door op de E-tegels te springen, wekken spelende kinderen energie op om LED-lichten te laten branden. Er zijn talloze spelvariaties mogelijk (denk aan Twister), ook voor educatieve doeleinden. De E-tegel combineert groene energie met gezonde beweging, competitie en uitdaging en brengt zo leven in een wijk of schoolplein. Bovendien is de E-tegel goedkoop in vergelijking met andere speeltoestellen.

Sinds de invoering van de E-tegel heeft Tauw onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van piëzo-elektrisch materiaal om trillingen om te zetten in direct toepasbare energie. Deze zijn heel divers. Zo hebben we voor de gemeente Voorst een geslaagde proef uitgevoerd die routepijlen in een parkeergarage laat oplichten door auto’s over een piëzo-balk te laten rijden. Maar ook het aansturen van geluidsfragmenten en het veiliger maken van gevaarlijke plekken door bijvoorbeeld LED’s te laten knipperen op het moment dat het nodig is, behoort tot de mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.