Ads Top

Klachten bij nul-op-de-meterwoningen

Comfortabel wonen en geen cent meer betalen aan het energiebedrijf voor stroom. Dat is de bedoeling van het grootschalig landelijk project 'Stroomversnelling' waarbij 100.000 oudere huurwoningen worden verbouwd tot zogeheten nul-op-de-meter-woningen. In het kader van dit landelijke project is in het Drentse dorp Nieuw-Buinen een straat met acht oudere sociale huurwoningen verbouwd tot nul-op-de-meterwoningen. Er zijn gouden bergen beloofd, maar die blijken uit.

Een nul-op-de-meterwoning is een woning waarbij je in principe geen cent meer betaalt aan energie. Je blijft de zogeheten vaste lasten betalen, maar het energieverbruik daalt doordat het huis extra goed is geïsoleerd. Door bijvoorbeeld zonnepanelen wek je eigen energie op. Het is een combinatie van allerlei energiebesparende maatregelen die ervoor zorgen je energieverbruik nul is. Er zijn maatregelen genomen zoals isolatie, een mechanisch luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning, driedubbel glas, zonnepanelen, etcetera.


Toch gaat het niet overal goed. Zo zijn er bij een proefproject in Tilburg behoorlijk wat klachten. Het zou te koud zijn of juist te warm en er is sprake van geluidsoverlast van het luchtventilatiesysteem. Ook in het Drentse Nieuw-Buinen zijn er problemen. Hettie Boekholt vertelt in een reportage waarom ze akkoord ging met het project: "Het klonk prachtig, een aangepaste en verbeterde woning voor hetzelfde geld, maar als ik had geweten wat me te wachten stond, dan had ik het niet gedaan. Het is een nachtmerrie."Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.