Ads Top

'Onvoldoende aandacht voor gezondheid bij renovatie en nieuwbouw'

Energiebesparende maatregelen bij renovatie en nieuwbouwprojecten hebben vaak een negatief effect op de gezondheid wanneer deze niet worden gecombineerd met investeringen voor het leefklimaat en wooncomfort. Dit blijkt uit diverse internationale wetenschappelijke onderzoeken. Een consortium van partijen hebben daarom de handen ineen geslagen en in Montfoort 10 sociale huurwoningen gerenoveerd. De woningen zijn een voorbeeld van innovatieve energiebesparing en een gezond leefklimaat. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst bracht maandag een bezoek aan De Poorters van Montfoort. Een project dat hierin een voorbeeldrol kan vertolken.

Nederland heeft zich binnen de Europese Unie verplicht om in 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Verduurzaming van de woningvoorraad, die op dit moment 40 procent van het energieverbruik voor haar rekening neemt, moet hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Dit is een enorme opgave omdat circa 40 procent van onze woningen in de jaren '60 en '70 is gebouwd en vaak slecht is onderhouden. Volgens VELUX Nederland, specialist in daglicht en natuurlijke ventilatie van woningen, is het voor de gezondheid van onze samenleving van groot belang om bij deze verduurzaming niet alleen naar energiemaatregelen te kijken, maar ook naar het binnenklimaat. Mensen brengen immers 90 procent van hun tijd binnenshuis door.

Doordat bestaande nationale en Europese bouwregelgeving met name gericht is op energiebesparing, ligt de focus van renovatie- en nieuwbouwprojecten hier ook op. Deze maatregelen hebben vaak een negatief effect op het binnenklimaat. Zo verstoort een gebrek aan daglicht en slecht binnenklimaat ons biologische ritme waardoor we slechter slapen, vermindert de weerstand, neemt de kans op allergieën toe en groeit de kans op astma. Door onvoldoende aandacht voor maatregelen om astma tegen te gaan loopt de Europese samenleving jaarlijks circa 10 miljard euro mis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.