Ads Top

Rijk, IPO en VNG zetten zich extra in voor windmolenplannen

Nederland stapt over op duurzame energie. In het Energieakkoord is afgesproken om in 2020 voor 6000 MW aan windmolens op land te hebben staan, die energie gaan leveren aan ongeveer 4 miljoen huishoudens. Uit de Monitor Wind op Land 2015 blijkt dat er extra inzet nodig is om dit doel te behalen. Daarom hebben IPO, VNG, Rijk (EZ en I&M), NWEA, Netbeheer Nederland en Stichting Natuur & Milieu een actieplan opgesteld.

De decentrale overheden en het Rijk spreken gezamenlijk het vertrouwen uit dat deze maatregelen zullen leiden tot de benodigde versnelling in het ontwikkelen van windparken op land.
In het actieplan dat eind vorig jaar is gesloten is afgesproken om de procedures rondom het realiseren van deze parken te versnellen door een heldere planning en betere ondersteuning van initiatiefnemers. Ook zal geïnvesteerd worden in het vergroten van maatschappelijke acceptatie van windmolenparken.
Minister Kamp, minister van Economische Zaken: “De overgang naar duurzame energie is onomkeerbaar, daar wordt in heel Nederland nu hard aan gewerkt. Er zijn in het afgelopen jaar verschillende nieuwe windparken  gerealiseerd, maar er moet ook nog veel gebeuren. Daarom hebben we  hier met alle betrokken partijen aanvullende afspraken over gemaakt. Het doel om in 2020 voor 6000 MW aan windmolens te hebben staan, blijft zo in zicht.”

Arie Stuivenberg, gedeputeerde Flevoland en IPO-bestuurslid: “Met windenergie leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie die nodig is voor Nederland. Windmolens plaats je niet zomaar in een gebied, daar moet je het eerst nadrukkelijk over hebben met omwonenden en andere belanghebbenden. Provincies doen er alles aan om aan de voorkant draagvlak te krijgen voor de plaatsing van windmolens. Dit is een investering die zich ruim terug verdient.”
Gerben Dijksterhuis van de VNG-commissie Energie en wethouder in Zeewolde:  “Er ligt een grote opgave voor schone energie. Dat betekent dat we daarbij ook windmolens nodig hebben om de doelstellingen te halen. Bij de komst van windmolens is het belangrijk om oog te hebben voor zorgvuldige processen en gemeenten en hun inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken. Alleen op die manier kunnen we de opgave op het gebied van schone energie halen.”

Uit de Monitor Wind op Land 2015 blijkt dat er vorig jaar veel nieuw windvermogen is bijgekomen: 425 MW. Daarnaast is het aantal projecten toegenomen waarvan verwacht wordt dat deze in 2020 vrijwel zeker gerealiseerd zijn, van in totaal 5.242 MW. Er zijn daarmee  grote stappen gemaakt in het realiseren van de doelen. Maar er moet ook nog veel gebeuren, met name om de laatste 759 MW aan windmolens voor 2020 te hebben gebouwd.

In het actieplan is afgesproken dat provincies een strakkere regie gaan voeren op het proces om een windmolenpark te bouwen. Daarnaast zal meer ondersteuning worden geboden aan initiatiefnemers en aan de overheden die hun plannen moeten beoordelen, onder meer via de inzet van een gebiedscoördinator. Verder worden maatregelen genomen om andere problemen op te lossen die de bouw van windmolenparken kunnen vertragen, zoals onduidelijkheid over beperkingen vanuit luchtvaartveiligheid, verstoring van radarbeelden of restricties bij het bouwen op of nabij waterkeringen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.