Ads Top

Recordefficiëntie met tandem-zonnecellen

Promovenda Alice Furlan experimenteerde met het stapelen van verschillende typen materiaallaagjes in flexibele, dunne zonnecellen. Door deze te combineren met een dun laagje silicium tot een zogeheten ‘tandem-zonnecel’ behaalde ze, samen met Delftse onderzoekers, een recordefficiëntie in dit soort hybride zonnecellen. Donderdag verdedigt ze haar proefschrift aan de TU Eindhoven.

Flexibele, plastic zonnecellen zijn een aantrekkelijk alternatief voor de huidige standaard zonnecellen van kristallijn silicium (met de kenmerkende grijsblauwe kleur). Door het gebruik van organische materialen zijn ze makkelijker en goedkoper te produceren en het printbare, buigbare karakter maakt ze zeer breed inzetbaar. De rendementen blijven alleen nog achter bij de siliciumvariant.

Alice Furlan, promovenda in de groep Molecular Materials and Nanosystems van prof. René Janssen aan de faculteit Scheikundige Technologie, heeft in haar promotieonderzoek getest hoe je het best twee of drie verschillende laagjes halfgeleidend plastic kunt combineren. Aangezien elk type plastic een andere kleur licht absorbeert is de gedachte dat het combineren ervan een groter deel van het invallende zonlicht benut. Furlan heeft daarbij onder meer gekeken naar de elektrische verbindingen tussen de verschillende laagjes – daar zijn de verliezen het grootst.

De klapper van haar onderzoek realiseerde ze samen met collega’s van de TU Delft. Hierbij combineerde ze de Eindhovense plastic cellen met dunne laagjes amorf silicium tot een zogeheten ‘tandem-zonnecel’. Dit ‘huwelijk’ van twee verschillende soorten absorptiematerialen – silicium en plastic – leidde tot een efficiëntie van 13,2%. Nooit eerder haalden zulke cellen zo’n hoog rendement. De vondst werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Advanced Materials.

Waar het gebruikte plastic vooral sterk absorbeert in het infrarode licht, zet silicium juist vooral licht om uit het zichtbare en ultraviolet gedeelte van het licht. De aanpak combineert zodoende de eerder genoemde voordelen van plastics, met de brede absorptie van silicium. Ook voor de wetenschappers zelf was sprake van een soort ‘huwelijk’: twee disciplines (plastic en silicium zonnecellen) uit het vakgebied bundelden hun krachten waar ze normaal gesproken juist volledig gescheiden werken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.