Ads Top

Tennet waarschuwt voor flikkerende lampen in noorden

Netbeheerder TenneT waarschuwt dat het verslechterende winterweer in het noorden van het land kan leiden tot korte stroomstoringen die worden veroorzaakt door zwiepende hoogspanningslijnen. Het zogenoemde lijndansen is moeilijk te voorkomen.


TenneT heeft medewerkers ter plekke om de hoogspanningslijnen te schouwen. Met dit schouwen kan worden vastgesteld of er sprake is van ijsafzetting en of er kans is op kabelbreuk waardoor een verbinding geheel kan uitvallen en de stroom via een andere verbinding getransporteerd moet worden om uitval te voorkomen. TenneT doet er alles aan om het elektriciteitsnet goed in bedrijf te houden. Bij het oplossen van de spanningsdippen speelt de weersituatie een rol.

Het zogenaamde lijndansen van hoogspanningsmasten wordt veroorzaakt door ijsafzettingen op hoogspanningslijnen. Door deze ijsafzettingen wordt een hoogspanningslijn in uitzonderlijke omstandigheden vatbaar voor harde wind, mits die vanuit een behoorlijke hoek komt. Wat momenteel het geval is.

De ijsafzettingen vormen zich op de lijnen door ongunstige weersomstandigheden. Dit is een combinatie van temperatuur, wind en luchtvochtigheid. IJsafzetting op hoogspanningslijnen is helaas lastig te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.