Ads Top

Scholencompetitie Energy Challenges van start tijdens Eurosonic Noorderslag

De Energy Challenges Groningen gaan weer van start op vrijdag 15 januari. Tot de zomervakantie strijden veertien basisscholen in de provincie Groningen om de prijs voor de beste energiecampagne. Het team dat de meeste energie bespaart en de meeste mensen weet te bereiken en te activeren, wint de wedstrijd. Gedeputeerde, en beschermvrouw van Energy Challenges, Nienke Homan geeft het officiële startschot voor de wedstrijd, tijdens Eurosonic Noorderslag.

De leerlingen van veertien basisscholen worden tijdens de kick-off uitgedaagd en enthousiast gemaakt op het gebied van duurzaamheid en energie. Daarvoor worden zij ontvangen op de winterse editie van SummerLabb, een initiatief van presentator en programmamaker Jan Douwe Kroeske. Op SummerLabb laten verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden jongeren op een interactieve manier kennismaken met innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Energy Challenges daagt kinderen en jongeren uit om slim met energie om te gaan. Het is een spel op school en tussen scholen onderling, waarbij leerlingen het energieverbruik op hun school analyseren en in teamverband een origineel plan bedenken om zoveel mogelijk energie te besparen en om ook de omgeving daarbij te betrekken. In voorgaande jaren heeft deelname aan de Energy Challenges een besparing tot gemiddeld 15 procent op de energierekening van de scholen opgeleverd.

De jongeren kunnen de effecten van hun campagne zien en meten. Er zijn slimme meters en monitoringssoftware in de scholen geplaatst, die het gas- en elektraverbruik direct inzichtelijk maken. Hierdoor kunnen de leerlingen na elke besparingsactie precies zien wat het resultaat van hun actie is geweest. Daarnaast wordt op scholen door een team van stagiaires onder begeleiding van een technisch specialist samen met leerlingen een scan uitgevoerd waarbij zichtbaar wordt waar warmte verloren gaat door bijvoorbeeld slechte isolatie.

De Energy Challenges Groningen zijn onderdeel van de Stichting Energy Challenges. Het project is in 2011-2012 gestart als pilot tussen twee scholen in Groningen en is sindsdien uitgebreid. De provincie Groningen draagt financieel bij aan het project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.