Ads Top

Aanleg riothermiesysteem op persleiding uniek in Nederland

Het eerste riothermiesysteem op een persleiding in Nederland is bijna een feit. Begin 2016 gaat het systeem, met een combinatie warmte en koudeopslag (WKO), operationeel in de gemeente Urk. Hiermee worden twee innovatieve ideeën werkelijkheid: riothermie in een persleiding en de combinatie van riothermie met open bodemenergie.

De gemeente Urk besloot eind 2014 om een riothermiesysteem aan te leggen in het persleidingensysteem met als doel het opwarmen van het te renoveren zwembad. Aanleiding was een door Tauw opgestelde kansenkaart voor riothermie. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de riothermie-installatie met WKO. De warmte wordt gewonnen uit het vuile rioolwater dat via de persleiding wordt afgevoerd. Begin januari gaat het systeem operationeel.

“Een mooi project,” vertelt Barry Meddeler, adviseur bij Tauw. “Tauw heeft het proces van bureaustudie tot uitvoering begeleid. Het was een interessante casus omdat het systeem niet één op één te kopiëren is vanuit het buitenland.” 

In samenwerking met Stowa, Rioned, de gemeente Urk en het waterschap heeft Tauw een monitoringsplan opgezet om de efficiëntie van het systeem en de effecten op de afvalwaterketen te meten. Barry: “Als het riothermiesysteem in Urk succesvol blijkt, is dit de start van een nieuwe gangbare duurzame warmtetechniek.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.