Ads Top

Dijksma krijgt sleutels van nieuwe waterstofauto’s

Met twee nieuwe waterstofauto’s vergroent het ministerie van Infrastructuur en Milieu haar eigen wagenpark. Staatssecretaris Dijksma kreeg vandaag de sleutel van een Toyota Mirai waarmee zij regelmatig ook zelf op pad gaat. Het zijn de eerste twee auto’s van dit type die in Nederland rondrijden. 

Dijksma: ‘Door onze transportsector duurzamer te maken geven we invulling aan het historische klimaatakkoord van Parijs. Naast elektrische auto’s zijn ook waterstofauto’s de toekomst voor een schoner én stiller wagenpark. Ik stap zelf zo vaak mogelijk in deze nieuwe waterstofauto, in de hoop dat meer bedrijven en automobilisten het voorbeeld volgen en kiezen voor een schonere auto.’

De komende jaren komen er in Nederland meer tankstations langs de weg waar waterstof getankt kan worden. Nu liggen veel plannen op tafel van verschillende brandstofmaatschappijen om nieuwe stations te bouwen. De verwachting is dat er in 2018 een landelijke dekking is met 16 waterstoftankstations. Nu kan er getankt worden langs de A15 in Rhoon en bij Helmond.
Het voordeel is dat bij de verbranding van waterstof om de elektrische motor aan te drijven er alleen schone waterdamp overblijft. Vooral voor lange afstanden is het daarmee een alternatief voor de elektrische auto, zo heeft de Toyota Mirai een actieradius van 500 kilometer. Het ministerie van IenM heeft sinds 2013 ook al twee Hyundai waterstofauto’s rondrijden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.