Ads Top

Record hoeveelheid groene stroom geconsumeerd

Het afgelopen jaar heeft Nederland een record hoeveelheid groene stroom geconsumeerd. Dat blijkt uit cijfers van Certiq, de dochteronderneming van elektriciteitstransporteur Tennet die certificaten uitgeeft voor energie die is opgewekt uit zon, wind, water en biomassa. Daarbij valt op dat consumenten – zowel particulier als industrieel – willen weten waar hun energie vandaan komt en welke impact deze energieconsumptie heeft op onze leefomgeving.

De hoeveelheid groene stroom waarvoor certificaten zijn afgeboekt in 2015 is toegenomen met 12,5%. Nog niet eerder zijn er in een jaar zoveel GvO's afgeboekt, namelijk 42,6 terrawattuur (TWh). In 2014 was dat nog 38 TWh. Daarbij is de vraag naar certificaten voor stroom uit wind in twee jaar met 66% fors gestegen en uitgegroeid tot meer dan 12 TWh per jaar (zie onderstaande tabel). Ook het afboeken van GvO's voor zon is in 2015 relatief sterk toegenomen. Ondertussen doen Nederlandse GvO's het onverminderd goed: de GvO's die CertiQ uitgeeft worden zelden geëxporteerd maar vrijwel allemaal in Nederland afgeboekt.

Consumenten vragen de afgelopen twee jaar steeds vaker naar groene stroom die in Nederland wordt opgewekt. Ondanks de stijging van de uitgifte van Nederlandse GvO's is het aanbod echter niet groot genoeg om aan de volledige vraag te voldoen. Het grootste deel van de gebruikte GvO's komt daarom uit het buitenland. Hierbij is een verschuiving te zien in de herkomst van geïmporteerde Garanties van Oorsprong; grote leverancier Noorwegen verliest terrein ten opzichte van met name Zweden, Italië en Frankrijk. De export van GvO's halveerde, een logisch gevolg van de grote vraag naar GvO's in Nederland.Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.