Ads Top

Energievoorziening is kwetsbaar voor veranderingen in klimaat en rivierwater

Klimaatverandering heeft zowel invloed op de beschikbaarheid van rivierwater als de temperatuur ervan. Dit kan gepaard gaan met aanzienlijke afnamen van de wereldwijde elektriciteitsproductie. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de groeiende energievraag zijn aanpassingen in de energiesector noodzakelijk, aldus onderzoekers van Wageningen University en IIASA, het International Institute for Applied Systems Analysis in Oostenrijk.

Klimaatverandering en de daaraan gepaarde veranderingen in rivierwater kunnen bij meer dan 60% van de centrales wereldwijd in de periode 2040-2069 leiden tot afnamen in elektriciteitsproductie. Dat concluderen de onderzoekers in een nieuwe studie die 4 januari in Nature Climate Change is gepubliceerd. In de studie, die is gebaseerd op simulaties van rivierafvoer, watertemperatuur en elektriciteitsproductie in de 21e eeuw, zijn gegevens over 24.515 waterkrachtcentrales en 1427 thermische elektriciteitscentrales verwerkt.

“Dit is een van de eerste studies over de relatie tussen klimaatverandering, water en elektriciteitsproductie op wereldschaal”, vertelt Michelle van Vliet, onderzoeker aan Wageningen University en IIASA, die het onderzoek leidde. “We laten zien dat de elektriciteitssector niet alleen een belangrijke veroorzaker is van klimaatverandering, maar zelf ook getroffen zal worden door verandering in klimaat en de daaraan gekoppelde veranderingen in beschikbaarheid en temperatuur van rivierwater.”

De studie belicht ook de effecten van technologische aanpassingsmaatregelen zoals verbeterde efficiëntie van centrales, veranderingen van koelsystemen en toenemend gebruik droge (lucht)koelsystemen en koeling met zeewater voor centrales nabij de kust.

“We laten zien dat technologische ontwikkelingen, zoals hogere efficiëntie van centrales en veranderingen in koelsystemen de kwetsbaarheid van de elektriciteitscentrales voor waterschaarste in de meeste regio’s sterk zal verminderen. Daarnaast zijn verbeteringen in watermanagement waarbij de vraag naar water tussen verschillende sectoren (landbouw, energie, huishoudens) en beschikbaarheid beter op elkaar worden afgesteld, essentieel,” zegt Van Vliet. “Het is daarom van groot belang dat de elektriciteitssector, naast het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, zich ook meer gaat richten op aanpassingsstrategieën om de water- en energiezekerheid in de komende decennia te kunnen garanderen”.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.