Ads Top

SolaRoad: revolutionair fietspad werkt als zonnepaneel

In de plenzende regen gaf gedeputeerde Elisabeth Post vrijdag 11 oktober het officiële startschotvoor SolaRoad, de (zonne-)weg die elektrische energie oplevert. De provincie Noord-Holland is de grootste deelnemer in dit proefproject, dat samen met TNO, Imtech en Ooms Civiel wordt uitgevoerd. Noord-Holland neemt deel in dit project, omdat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is op de provinciale bestuurlijke agenda. Noord-Holland heeft de ambitie om in 2020 16% van de energie duurzaam op te wekken.
Een tweede argument is dat de provincie innovatie hoog in het vaandel heeft staan en die wil stimuleren.
Op dit  moment wordt er in de laboratoria hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van SolaRoad. Ook wordt gezocht naar mogelijke partners/leveranciers die wellicht nog betere componenten kunnen leveren om te komen tot een optimaal product.
Als eerste pilot is het fietspad langs de N203 bij Krommenie (ter hoogte van de Forbo) gekozen. Er is in deze fase voor een fietspad gekozen, omdat asbelastingen te overzien zijn en omdat verkeersmaatregelen bij metingen en proeven minder kostbaar zijn en minder oponthoud veroorzaken dan een afzetting op een provinciale weg.
Naar verwachting worden de eerste 'vakken'in de zomer van 2014 geplaatst. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.