Ads Top

Nederlandse steun voor grootste Afrikaanse windmolenpark

Tijdens de handelsmissie naar Kenia heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een overeenkomst getekend met de Nederlandse initiatiefnemers van het Lake Turkana Windpower Project voor de uitbreiding en verbetering van een wegennet in Noord Kenia. Door de Nederlandse investering van 10 miljoen euro, dat via de Afrikaanse Ontwikkelingsbank loopt, wordt de regio rond Marsabit in Kenia goed ontsloten voor economische activiteiten. Hiervan profiteert de lokale bevolking en kunnen grote investeringen in deze regio worden gedaan. Zo kunnen ook de windturbines voor het windenergieproject worden geleverd dat uiteindelijk tot het grootste in Afrika moet groeien.
De regio rond Marsabit in Kenia is vanwege de speciale windcondities uitermate geschikt om windenergie op te wekken. Lake Turkana Wind Power consortium is van plan om met 365 windturbines in totaal 300 MW aan groene stroom te leveren aan het nationale elektriciteitsnet van Kenia. Het windmolenpark, dat bij realisatie kan voorzien in 17% van de Keniaanse behoefte aan duurzame energie, is een privaat initiatief van een aantal Nederlandse ondernemers in Kenia. Inmiddels wordt het ondersteund door enkele Scandinavische landen, Nederlandse agrariërs en een paar grote investeringsbanken. De Keniaanse regering neemt de verantwoordelijkheid voor de aanleg van het distributienetwerk.
Met de totstandkoming van het project is volgens minister Ploumen ook een grote Nederlandse betrokkenheid zeker gesteld. Zo is de leverancier van de windturbines gevestigd in Nederland en zijn diverse Nederlandse specialisten betrokken bij de technische onderzoeken.
Naast een bijdrage aan duurzame energie in sub-Sahara Afrika draagt dit project ook bij aan de lokale ontwikkeling in Noord-Kenia. Ploumen: 'Lokale dorpen worden beter ontsloten, werkgelegenheid en energiezekerheid nemen toe en daardoor zullen ook de investeringen in lokale scholing en gezondheidszorg toenemen in de regio. Een mooi voorbeeld hoe handel en hulp hand in hand kunnen gaan.'
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.