Ads Top

Basisscholen geven les met eigen opgewekte zonnestroom

Met het project 'Van Zon Krijg Je Energie' voor basisscholen en de actie 'Enexis zoekt de zon op' voor Enexis-medewerkers laat netbeheerder Enexis opnieuw zien dat het breedschalig voor duurzaamheid kiest. Deze maand werden op de basisscholen Cyriacusschool in Hoonhorst (provincie Overijssel) en de Mr. Ivenschool in Elsendorp (provincie Noord-Brabant) het lespakket voor leerlingen en een informatiescherm uitgereikt. De school had, binnen het project, al eerder zonnepanelen aangeschaft.
'Van Zon Krijg Je Energie' is een project voor alle basisscholen in het verzorgingsgebied van Enexis. Het project omvat een educatief pakket over zonne-energie en het ondersteunen van basisscholen om zonnepanelen aan te schaffen en hiermee zelf energie op te wekken. Enexis wil met het project kinderen op een laagdrempelige, interactieve en speelse manier kennis laten maken met de energie van nu en in de toekomst. Door middel van het gratis educatieve pakket bestaande uit diverse opdrachten over zonne-energie kunnen kinderen (groep 1 t/m 8) kennis maken met deze duurzame vorm van energie. De opdrachten zijn gekoppeld aan de website www.vanzonkrijgjeenergie.nl waarmee docenten de kinderen via een digibord op interactieve wijze les kunnen geven. Bovendien geeft de website de actuele, met zonnepanelen opgewekte energie en het elektriciteitsverbruik van de school weer.
Naast het gratis educatief pakket biedt Enexis de deelnemende scholen ook een slimme meter, een energie monitoringsysteem en een display aan. Deze display komt op een centrale plek in de school te hangen zodat kinderen altijd kunnen aflezen wat de opbrengst van de zonnepanelen is. De slimme meter en het energie monitoringsysteem zorgen ervoor dat het real-time verbruik en de opwek van energie te zien is op de display en op het digibord. Op deze wijze worden kinderen, maar ook docenten, zich bewust van het nut van zonne-energie. Om een basisschool zoveel mogelijk te ontzorgen bij aanschaf van zonnepanelen, heeft Enexis op basis van een aantal criteria een aanbieder voor het leveren, installeren, beheren en eventueel leasen van zonnepanelen geselecteerd. Hier kan vrijblijvend gebruik van worden gemaakt.
In het kader van de actie 'Enexis zoekt de zon op' kregen medewerkers van Enexis de mogelijkheid om thuis zonnestroom op te wekken met zonnepanelen die zij voor een scherpe prijs konden aanschaffen. Bijna 400 medewerkers hebben zonnepanelen aangeschaft. Zij kunnen naar verwachting maar liefst 1,23 MegaWatt opwekken. Dit staat gelijk aan de levering van stroom aan zo'n 400 woningen. Een en ander betekent een jaarlijkse besparing van 860 ton Co2 uitstoot. Het streven bij aanvang van de actie was 1 MW.
Enexis speelt vooral een faciliterende rol en neemt alleen de kosten voor de begeleiding en het technisch adviesgesprek op zich. Het bedrijf moedigt daarmee haar medewerkers aan de mogelijkheden om zelf energie op te wekken goed te onderzoeken. Projectleider Wim Ploem is dik tevreden over het verloop van het project. "Door de ontzorging en de goede communicatie krijgen we veel enthousiaste reacties van de deelnemende medewerkers. Omdat we de pakketten flexibel qua grootte hebben aangeboden, werden deelnemers niet geremd. De schaalgrootte zorgde voor een scherpe prijsstelling."
Inmiddels zijn meer dan 5000 zonnepanelen geplaatst. De panelen worden geïnstalleerd door regionale installateurs in voornamelijk Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg. Enexis zorgt er met deze actie voor dat medewerkers duurzame zonnestroom gaan opwekken. De actie wordt gefaciliteerd door het bedrijf KiesZon(r) en het concept is door andere bedrijven en organisaties eenvoudig over te nemen. Inmiddels is dan ook interesse getoond.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.