Ads Top

Duurzaam programma Buurkracht helpt bij energie besparen of opwekken


Met de overhandiging van het certificaat 'Eerste Buurkrachtbuurt van Nederland' aan Jaap Pannekoek, mede-initiatiefnemer van de buurt Ruwaard-Staatsliedenbuurt in Oss, heeft Enexis het duurzame programma 'Buurkracht' gelanceerd. De overhandiging vond plaats op vrijdag 15 november, tijdens 'Hier Opgewekt', het kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven.
Het programma Buurkracht helpt mensen die energie willen besparen of opwekken om samen in de buurt maatregelen te nemen, zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, zonnepanelen en dubbel glas. Enexis biedt buurtbewoners daarbij vanuit een faciliterende rol ondersteuning en geeft de bewoner inzicht in hun eigen energieverbruik.
Buurkracht is ontstaan vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Enexis om bij te dragen aan een duurzame toekomst en omdat energiebesparing bijdraagt aan een evenwichtig gebruik van de energienetten. Bekend is dat ruim 3,5 miljoen mensen in Nederland open staan voor energiebesparende maatregelen. Maatregelen die het energieverbruik soms met tientallen procenten omlaag kunnen brengen. Toch blijkt dat het er in de praktijk vaak niet van komt. Maar wat soms individueel onmogelijk lijkt, kan samen wel lukken. Hier speelt het project Buurkracht op in.
Met de slimme meter, die vanaf 2014 ruim wordt aangeboden, krijgen buurtbewoners inzicht in hun energieverbruik. In buurten die meedoen aan Buurkracht, worden deze slimme meters kosteloos en met voorrang door Enexis geplaatst. De individuele meetgegevens, die alleen voor het individu zichtbaar zijn, worden via een afgeschermd gedeelte op www.buurkracht.nl aan de deelnemers beschikbaar gesteld. Hierbij is een aantal beveiligingsstappen ingebouwd, waarbij onder meer een persoonlijke toegangscode wordt gehanteerd. In dit afgeschermde gedeelte kunnen de deelnemers hun energieverbruik ook vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. Zodat ze nog gemotiveerder raken om hun eigen energieverbruik omlaag te brengen.
In Oosterhout, Oss, Berkum en Loosbroek zijn de eerste Buurkrachtacties van start gegaan. Buurten in Beesel, Leeuwarden, Oud Dongen Vasse en Den Bosch staan op het punt daarmee te beginnen. Buurkracht wil volgend jaar 50 buurten begeleiden bij het besparen en opwekken van energie en is hiertoe al in gesprek met verschillende gemeentes, energie coöperaties en bewoners.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.